Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 11.10.2023

Систему торгівлі квотами на викиди вуглецю в Україні запустять у 2025 році

В Україні систему торгівлі викидами парникових газів планують запустити з 2025 року у тестовому режимі, про це міністр захисту довкілля та природних ресурсів заявив Руслан Стрілець.

СТВ можна запустити на базі система моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів (МЗВ) ґрунтуючись на данних за три роки, однак відомство працює над скороченням цих строків, розповів він в інтервʼю для Енергореформи.

Стрілець пояснив, що МЗВ запустили з 2021 року. До повномасштабного вторгнення установок, які здійснюють викиди парникових газів, було більше тисячі. За попередніми підрахунками, враховуючи руйнувань на Донбасі та в інших регіонах, кількість таких установок зменшилася приблизно на 40%. Реєстрація в системі МЗВ продовжується.

“За цією системою у нас вже йде звітування. На жаль, ще не в онлайн-режимі”, – сказав він, додавши, що звітування переведуть в онлайн-режим на платформу “ЕкоСистема”.

За його словами, для запуску СТВ необхідні порівнювані дані з МЗВ принаймні за три роки. Однак відомство працює над скороченням цих строків.

“Важливо, щоб уже в наступному році у Верховній Раді був закон про СТВ. Ми зі свого боку будемо його супроводжувати, щоб його Рада прийняла, і вже з 2025 року було запущено цю систему, хай навіть у пілотному режимі”, – підкреслив Стрілець.

Міністр додав, що також є пропозиція запуску СТВ у тестовому режимі, щоб компанії могли “поторгувати без грошей”. Це покаже прогалини в роботі системи, які необхідно доопрацювати.

Він пояснив, що запуск СТВ дозволить українським імпортерам уникнути тягаря європейського механізму вуглецевого коригування імпорту CBAM.

З 1 жовтня 2023 року компанії зобов’язані лише звітувати про свої викиди, а сплата вуглецевого мита почнеться з 1 січня 2026 року.

“CBAM – це сам по собі запобіжник, який створить перешкоди для української промисловості лише у тому випадку, якщо Україна не запровадить СТВ, – сказав Стрілець. – Якщо ми створимо свою національну СТВ, що буде повністю відповідати європейській, зокрема і ціна на викиди CO2, або інтегруємо нашу СТВ з європейською, то CBAM нам абсолютно не страшний”.

Він підкреслив, що інтегрована СТВ перемістить Україну всередину кордонів CBAM. “Ми говоримо про титанічну роботу, яку швидко треба зробити, аби CBAM був не для нас взагалі, а для тих, хто буде експортером товарів в Україну”, – додав Стрілець.

 

minprom.ua