Україна цікава для виробників плодів і ягід Таджикистану, Узбекистану та інших країн Центральної Азії з точки зору доступу на ринок Європейського союзу.
Про це на Міжнародному форумі “S-FRUIT TRANSFORMATION 2020” розповіла представник проекту “ECTAP” (Таджикистан) Шахла Атабаева, пише AgroPortal.
“Від України набагато ближче до зони ЄС. У наших підприємців вже був досвід експорту на європейський ринок. При цьому нам складно конкурувати з тими ж турецькими виробниками, які постачають великі обсяги продукції”, – говорить експерт.
Також вона зазначила, що в плані експорту в ЄС є бажання зробити акцент на wild продукції – шовковицю, абрикосах. Великим плюсом стане наявність органічного сертифікату.
“У нас йде диверсифікація виробництва і немає індустріально спрямованого одного виду продукції. Одним з проривів було включення в стандарти якості такого сорту як абрикос центрально-азіатський”, – говорить Шахла Атабаева.
Також вона зазначила, що низка країн Центральної Азії спрощують свою систему експорту продукції категорії “фреш”.
“Звичайний фермер з Узбекистану – без реєстрації, без акредитива, без банківського рахунку, без страховки – має право на експорт свіжої продукції. Його товар може навіть не підлягати митному огляду, – розповідає експерт. – Звичайно, фітосанітарні сертифікати та інші необхідні документи повинні бути. Але в цілому цей метод допоміг скоротити час доставки товару від виробника до постачальника та істотно наростити обсяги експорту”.