Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 07.02.2020

Таджицькі ягідники зацікавились Україною як трансфером до країн ЄС

Україна цікава для виробників плодів і ягід Таджикистану, Узбекистану та інших країн Центральної Азії з точки зору доступу на ринок Європейського союзу.

Про це на Міжнародному форумі “S-FRUIT TRANSFORMATION 2020” розповіла представник проекту “ECTAP” (Таджикистан) Шахла Атабаева, пише AgroPortal.

“Від України набагато ближче до зони ЄС. У наших підприємців вже був досвід експорту на європейський ринок. При цьому нам складно конкурувати з тими ж турецькими виробниками, які постачають великі обсяги продукції”, – говорить експерт.

Також вона зазначила, що в плані експорту в ЄС є бажання зробити акцент на wild продукції – шовковицю, абрикосах. Великим плюсом стане наявність органічного сертифікату.

“У нас йде диверсифікація виробництва і немає індустріально спрямованого одного виду продукції. Одним з проривів було включення в стандарти якості такого сорту як абрикос центрально-азіатський”, – говорить Шахла Атабаева.

Також вона зазначила, що низка країн Центральної Азії спрощують свою систему експорту продукції категорії “фреш”.

“Звичайний фермер з Узбекистану – без реєстрації, без акредитива, без банківського рахунку, без страховки – має право на експорт свіжої продукції. Його товар може навіть не підлягати митному огляду, – розповідає експерт. – Звичайно, фітосанітарні сертифікати та інші необхідні документи повинні бути. Але в цілому цей метод допоміг скоротити час доставки товару від виробника до постачальника та істотно наростити обсяги експорту”.