Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 16.04.2024

Темпи експорту соняшнику з України лишаються помірними

Згідно з даними моніторингу ІА «АПК-Інформ», у березні спостерігалося збільшення експортних відвантажень українського насіння соняшнику до 52,4 тис. тонн, що удвічі перевищило лютневий показник та стало другим за величиною місячним обсягом від початку поточного сезону. Зокрема, відбулося збільшення експорту до Болгарії в 3,7 раза та до Туреччини – на 30%.

Водночас за 14 днів квітня вже було експортовано 36,3 тис. тонн соняшнику (близько 27 тис. тонн за цей же період у квітні 2023 р.), з яких близько 25 тис. тонн було відвантажено до Нідерландів.

Зазначимо, що експорт даної олійної хоч і залишається помірним, проте поступово збільшується, сприяючи підвищенню конкуренції з боку експортно-орієнтованих компаній, особливо в південних областях.

У цілому обсяги експорту даної олійної в поточному сезоні залишаються значно нижчими порівняно з минулорічними. Всього з вересня по 14 квітня 2023/2024 МР було експортовано 286,3 тис. тонн, що на 84% поступається показнику в аналогічний період минулого сезону.

«Згідно з нашим прогнозом, до кінця поточного сезону з України може бути ще експортовано близько 250-300 тис. тонн соняшнику. Очікується, що на тлі сезонного скорочення запасів даної олійної не тільки в Україні, а й у Європі, попит на український соняшник з боку ЄС буде зростати й надалі, проте більш привабливий ціновий рівень внутрішнього ринку, а також складнощі з отриманням ліцензій для відвантажень, наприклад до Болгарії, поки що будуть стримувати дану тенденцію», – прогнозує аналітик олійних ринків ІА «АПК-Інформ» Світлана Киричок.

 

www.apk-inform.com