Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 23.03.2023

Тенденція подорожчання цибулі на українському ринку збережеться протягом березня-квітня

Запаси цибулі у сховищах українських фермерів вже майже закінчилися. Через це тенденція подорожчання цибулі на українському ринку збережеться протягом березня-квітня. Таку думку висловила Катерина Звєрєва, директорка з розвитку Української плодоовочевої асоціації, пише OBOZREVATEL.

Експертка додала, що більшість українських фермерів, які вирощують цибулю, не мають професійного обладнання для її зберігання (при якому можна зберігати цибулю до 12 місяців). Саме через це вони намагаються продати продукцію одразу після збору врожаю або до початку перших морозів.

«Ті, хто має професійні сховища, можуть реалізовувати продукт і зараз, навесні, коли ціни вищі. Але цього року через війну, обстріли росією стратегічної інфраструктури, енерго- та агрооб’єктів значно збільшилися і виробничі витрати українських фермерів. Через перебої з електроенергією урожай на зберіганні в сховищах почав псуватись швидше», — підкреслила Катерина Звєрєва.

До того ж наразі існує глобальний дефіцит цибулі, бо деякі країни ввели експортні обмеження для захисту локальних ринків.

Нагадаємо, станом на середину березня середня роздрібна ціна на цибулю досягла абсолютного рекорду — 57,22 грн/кг.

Раніше ми писали, що і в Україні, і в Європі, і в Азії набирає обертів «овочева лихоманка». Найбільш проблемною стає ситуація з цибулею, цінники на яку зашкалювали ще із лютого. Таке цінове зростання аналітики пояснюють стрімким скороченням пропозиції.

Водночас ця ситуація провокуватиме фермерів розширювати площі під цибулею.

 

kurkul.com