Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 04.03.2021

Торік експорт української агропродукції до ЄС скоротився на 10,7%

Експорт української продукції до Європейського Союзу в 2020 році зменшився на 10,7% – до 6,7 млрд дол.

Як передає Укрінформ із посиланням на пресслужбу Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», про це поінформував заступник директора ННЦ «ІАЕ» Микола Пугачов.

Науковець зазначив, що таке істотне зниження обсягів експорту сталося як внаслідок обмежень, пов’язаних із пандемією COVID-19, так і через пташиний грип, оскільки Євросоюз вводив заборону на поставки української курятини. Внаслідок цього торік скоротилися кількісні і вартісні обсяги продажу всіх основних експортних позицій, за винятком соняшникової олії.

Також Пугачов зазначив, що товарна структура вітчизняних поставок до Європейського Союзу значною мірою повторює загальну. Понад 80% у ній припадає на експорт зернових та олійних культур, жирів та олії, залишків переробної промисловості.

Цікаво, зауважив експерт, що Європейський Союз виступає головним ринком для збуту цілої низки агропродовольчих продуктів з України: риба і рибопродукти – 26 млн дол. (62% вартості закордонних продажів); яєчні продукти – 12 млн дол. (64%); мед – 115 млн дол. (83%); плоди і ягоди – 184 млн дол. (77%); ріпак – 949 млн дол. (94%); матеріали рослинного походження – 45 млн дол. (96%); соєва олія – 133 млн дол. (59%); макаронні вироби – 41 млн дол. (76%); консервовані томати – 41 млн дол. (75%); соки – 50 млн дол. (68%); екстракти та концентрати з чаю і кави – 17 млн дол. (53%); дріжджі – 19 млн дол. (76%).

У 2020 році Україні вдалося повністю вичерпати квоти на безмитні поставки до країн Євросоюзу меду, яблучного і виноградного соків, цукру, ячмінної крупи і борошна, консервованих томатів, обробленого крохмалю, кукурудзи, м’яса птиці, яєць, обробленої продукції з зернових та крохмалю. На відміну від 2019 року, квоти на експорт пшениці і вершкового масла закрити не вдалося, зауважив науковець.

Протягом січня 2021 року українські компанії вже в повному обсязі використали квоти на мед та яблучний і виноградний соки, підсумував Пугачов.

Як повідомляв Укрінформ, за даними публічного звіту про роботу Держпродспоживслужби, у 2020 році для української продукції відкрито 12 нових ринків, погоджено 35 експортних сертифікатів. Також пройдено 2 аудити ЄС щодо системи оцінки державного контролю за виробництвом риби та рибних продуктів, м’яса птиці та продуктів з нього.