Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 22.06.2023

Транзит російського газу через Україну можуть припинити до кінця 2024 року – Галущенко

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що один з останніх шляхів, якими російський газ транспортують у Європу, можуть перекрити до кінця 2024 року, коли закінчиться термін дії контракту України з «газпромом».

Про це він повідомив в інтерв’ю Financial Times, додавши що продовження п’ятирічного транзитного контракту малоймовірне, передає Forbes.

З його слів, шанси Києва й москви домовитися про продовження транзитного контракту, як це було 2019 року, невеликі.

«Я справді не можу собі уявити, як це може бути у двосторонньому порядку. Я можу сказати вам, що ми готуємо нашу систему до скорочення постачань», – сказав Галущенко.

Транзит через Україну становить близько 5% від загальноєвропейського імпорту газу. За даними енергетичної консультаційної компанії ICIS, Австрія розраховує на російський газ, що постачається транзитом через Україну, адже він становив половину імпорту енергоносія в травні, тоді як у Словаччині на цей трубопровід припадало 95% імпорту.

Водночас міністр енергетики заявив, що Європа буде відносно готовою до подальшого уповільнення постачання, оскільки в минулому їй доводилося пристосовуватися до аналогічних скорочень за рахунок зниження попиту і пошуку альтернативних джерел імпорту, таких як скраплений природний газ.

Хоча Галущенко припустив, що європейські політики можуть захотіти переглянути договір – як це сталося 2019 року, коли делегація ЄС виступила посередником у тристоронніх перемовинах з росією й Україною, – аналітики кажуть, що це малоймовірно з огляду на складність перемовин із москвою.

Єврокомісія відмовилася коментувати, чи спробує вона ініціювати перемовини з росією про продовження контракту.

Поточний контракт на транзит газу було підписано у грудні 2019 року, угода забезпечує потоки російського газу через Україну до 2024 року. Відповідно до угоди російський «газпром» погодився спрямувати українським газопроводом щонайменше 65 млрд кубометрів газу 2020 року й 40 млрд кубометрів газу на рік у період з 2021 по 2024 рік, що забезпечило б $7 млрд від транзиту.

Однак наразі росія постачає лише близько 12 млрд кубометрів на рік, і Київ стверджує, що москва недоплачує, незважаючи на договірне зобовʼязання щодо сплати повної плати за транзит незалежно від того, чи постачаються узгоджені обсяги газу.

Без українського транзитного маршруту єдиним трубопроводом з росії, який, як і раніше, постачає газ у Європу, був би «Турецький потік», на який у травні припадало трохи менше 3% імпорту газу в Європу.

 

enkorr.ua