Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 04.11.2021

“Центренерго” закликало приватні шахти продавати йому вугілля за ринковою ціною на час аварійних ремонтів недержавних ТЕС та ТЕЦ

ПАТ “Центренерго” готове купувати в приватних шахт енергетичне вугілля за ринковою ціною на час аварійних ремонтів енергоблоків недержавних ТЕС та ТЕЦ, повідомила прес-служба державної генкомпанії.

“У зв’язку з дефіцитом потужностей в ОЕС України через зупинення генерації великими ТЕЦ та аварійні зупинки енергоблоків приватних генеруючих компаній ТЕС України, ми виступаємо з ініціативою перенаправити вугілля, яке видобувається вугледобувними підприємствами в Україні незалежно від форм власності, зокрема приватними, на склади електростанцій “Центренерго”, – зазначив в. о. генерального директора “Центренерго” Віталій Довгаль.

За його словами, обладнання “Центренерго” перебуває у задовільному технічному стані, і компанія готова виконувати державні завдання щодо балансування енергосистеми в повному обсязі з урахуванням наявних запасів палива.

“Центренерго” готове купувати вугілля приватного українського видобутку за ринковою ціною протягом періоду складної ситуації в ОЕС України через ці фактори. Наразі головне завдання – забезпечити ОЕС України електроенергією у достатньому обсязі: “Центренерго” до виконання цього завдання готове”, – резюмується у повідомленні.

Раніше оператор системи передачі НЕК “Укренерго” назвав причиною активації 2 листопада аварійної допомоги 500 МВт від Білорусі та 100 МВт від Словаччини дефіцит потужності в ОЕС України та в “Острові БуТЕС” через підвищену аварійність на енергоблоках ТЕС “ДТЕК”.

У “ДТЕК Енерго” назвали обвинувачення НЕК надуманими, зазначивши, що протягом останніх трьох місяців її ТЕС працюють понад план, компенсуючи простій державних ТЕС та ТЕЦ.

“ДТЕК” зокрема, забезпечує свої потреби у вугіллі за рахунок шахт “Павлоградвугілля” та “Білозерська”, а “Донбасенерго” – шахти “1-3 “Новогродівська”.

Як повідомлялося, запаси вугілля на складах ГК ТЕС України майже за місяць – з 4 жовтня до 2 листопада – скоротилися на 24,6% (на 175,1 тис. тонн) – до 537,9 тис. тонн, зокрема у період з 26 жовтня до 2 листопада – на 7,1% (на 41 тис. тонн).

“Центренерго” експлуатує 23 блоки (18 – пиловугільні, п’ять – газомазутні) на Вуглегірській, Зміївській та Трипільській ТЕС сумарною встановленою потужністю 7660 МВт. Державі належить 78,3% акцій товариства.

 

ua.interfax.com.ua