Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 23.09.2021

Ціни на міндобрива різко зросли на тлі подорожчання газу

Зростання цін на природній газ до 900 $/м3 внаслідок скорочення поставок до Європи Газпромом посилило тиск на європейських виробників.

Про це повідомляють аналітики електронної зернової біржи GrainTrade.

Внаслідок високих цін на газ, який є основною сировиною для виробництва аміаку, декілька заводів з виробництва міндобрив в Європі скоротили виробництво або тимчасово зупинили роботу. Водночас великі виробники добрив продовжують виробництво в інших регіонах або отримують аміак з третіх країн. Виробники піднімають ціни на добрива, щоб перекласти витрати на споживачів.

Сільгоспвиробники також постраждають від дефіциту добрив та зростання цін, що призведе до збільшення видатків на врожай наступного сезону. Компанії, що виробляють м’ясо та газовані напої, вже відчувають дефіцит СО2, який є побічним продуктом у виробництві аміаку.

В Україні ціни на природній газ для промислових споживачів виросли до 20-25 тис. грн за 1 тис. м3 , що також призвело до зростання цін на добрива та на послуги елеваторів з сушіння сільгосппродукції.

З початку року ціна на природній газ виросла майже втричі, а його вартість складає до 80% собівартості азотних добрив, які є значною статтею витрат аграрних підприємств. Аміачна селітра подорожчала з 10-11 тис грн/т до 15-16 тис грн/т, тому аграрії будуть зменшувати використання добрив, оскільки додатковий ефект від їх застосування не компенсує витрати на їх закупівлю.

За прогнозами аналітиків, починаючи з жовтня деякі українські заводи, що вироблять добрива, або знизять обсяги виробництва до мінімуму, або зупиняться, щоб не виробляти дорогу продукцію, яку буде нереально реалізувати.

 

agrotimes.ua