Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 10.11.2023

Ціни на молоко-сировину сягнули максимуму

На початку листопада 2023 року середньозважена ціна трьох ґатунків молока-сировини зросла на 68 коп. – до 13,44 грн/кг (без ПДВ).

Про це повідомив аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.

Середня закупівельна ціна молока екстраґатунку на початку листопаду склала 13,78 грн/кг, що на 84 коп. більше, ніж на початку жовтня. Діапазон цін на цей ґатунок у господарствах варіюється від 13,1 до 14,25 грн/кг.

Сировина вищого ґатунку в середньому коштує 13,78 грн/кг, підвищившись за останній місяць на 84 коп. Ціни на таке молоко коливаються від 13,1 до 14,25 грн/кг.

Середня ціна на молоко першого ґатунку склала 12,75 грн/кг, додавши 36 коп., як  порівняти з результатами попереднього моніторингу. Мінімальна ціна в господарствах –  12,5 грн/кг, а максимальна – 13 грн/кг.

Водночас Георгій Кухалейшвілі не виключає певного зниження цін на молоко екстраґатунку в другій половині грудня через очікуване зменшення потреби переробних підприємств у сировині, які до того моменту виконають передноворічні контракти.

У період новорічних свят для молочного ринку характерне затишшя. Крім того, в короткостроковій перспективі закупівельні ціни може стримувати страйк польських перевізників, які планують блокувати прикордонні переходи до початку січня. Їхні акції протесту можуть перенавантажити інші прикордонні переходи, зірвати терміни поставки сільгосппродукції. В результаті в Україні збільшиться обсяг біржових товарів, які, вірогідно, вплинуть на ціну молока-сировини.

Однак різке падіння закупівельних цін малоймовірне через активний попит населення на молочні продукти. Швидше за все, в бік зменшення може бути переглянута лише верхня межа цінового діапазону на екстраґатунок.

 

agrotimes.ua