Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 11.08.2023

Ціни на нафту тримаються біля максимумів на оптимістичних прогнозах зростання попиту

Ціни на нафту у п’ятницю утримувалися біля недавніх максимумів на тлі оптимістичних прогнозів попиту від групи виробників ОПЕК і Міжнародного енергетичного агентства (МЕА).

Про це пише Reuters.

Нафта марки Brent подешевшала на 12 центів, або на 0,1%, до 86,28 дол за барель станом на 09:10 за Гринвічем, в той час як ф’ючерси на американську нафту марки West Texas Intermediate (WTI) знизилися на 7 центів, або на 0,1%, до 82,75 дол.

Обидва еталони перебувають у стійкому зростанні з червня, причому WTI торгується в четвер на найвищому рівні цього року, а Brent – на найвищому рівні з кінця січня.

У п’ятницю МЕА попередило, що світові запаси можуть різко скоротитися протягом решти 2023 року, що може призвести до ще більшого зростання цін, хоча агентство очікує, що зростання попиту сповільниться до 1 млн барелів на добу у 2024 році, що на 150 тис барелів менше за попередній прогноз.

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) у четвер заявила, що очікує зростання світового попиту на нафту на 2,25 млн барелів на добу в 2024 році порівняно зі зростанням на 2,44 млн барелів на добу в цьому році. Обидва прогнози не змінилися в порівнянні з минулим місяцем.

Очікується, що у 2024 році “стійке” економічне зростання на тлі подальшого поліпшення ситуації в Китаї сприятиме зростанню споживання нафти, додали в організації.

“Попит є обнадійливо оптимістичним, – сказав нафтовий аналітик PVM Тамаш Варга. “Ці оптимістичні прогнози свідчать про те, що ОПЕК оптимістично налаштована щодо глобальних економічних перспектив”, – додав він.

Настрої на ринку також покращили опубліковані в четвер дані по споживчих цінах в США за липень, які підкріпили припущення про те, що Федеральна резервна система наближається до кінця свого циклу агресивного підвищення ставок.

З боку пропозиції ціни були підтримані продовженням скорочення видобутку Саудівською Аравією і Росією, а також побоюваннями щодо поставок, викликаними атакою по танкеру РФ, які можуть порушити поставки російської нафти в Чорноморському регіоні.

 

www.epravda.com.ua