Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 01.09.2023

Ціни на соєвий шрот в Україні сягнули рекордного рівня, але на сою нового урожаю різко падають

За даними АПК-Інформ, станом на кінець серпня ціни пропозицій на соєвий шрот в Україні сягнули рекордних 22600-24500 грн/т EXW, тоді як торік в цей період вони складали 11800-14500 грн/т EXW.

Варто зазначити, що ціни на соєвий шрот поступово зростають протягом усього року на тлі подорожчання сої та збільшення попиту на шрот з боку тваринників та комбікормових заводів. З липня зростання цін прискорилося внаслідок значного скорочення пропозицій, викликаного літнім дефіцитом сої.

Але все більше покупців в очікуванні нового сезону зменшують попит на продукцію зі старого урожаю, що наприкінці серпня різко уповільнило зростання цін.

Головною причиною зростання цін на сою став високий експортний попит наприкінці сезону, через що у середині серпня ціни на поставки в порти Дунаю сягали 515-540 $/т. Експортерам потрібно було виконувати контрактні зобов’язання, а обсяг пропозицій був досить низьким. Водночас ціни на сою нового урожаю впали до 400-420 $/т з доставкою в порти Дунаю. Ціни попиту на поставки в Італію у жовтня – листопаді складають 480-490 $/т, на поставки до Угорщини – 420-440 $/т, тому не варто очікувати, що ціни на сою нового урожаю перевищать торішні рівні.

Дощі в центральних районах Бразилії сприяють ранній сівбі кукурудзи першого урожаю. Якщо у вересні пройдуть гарні сезонні опади, то площі сівби сої та прогнози виробництва сої знову виростуть, що стримає зростання світових цін на олійну.

 

graintrade.com.ua