Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 01.02.2022

Ціни на заготовку в портах Чорного моря зростають третій тиждень поспіль

За минулий тиждень котирування зросли на $15, а за три тижні – на $50

За тиждень 21-28 січня ціни на заготовку в портах Чорного моря зросли на $15, або на 2,4%, порівняно з попереднім тижнем – до $640-650/т. Таким чином, котирування напівфабрикатів зростають уже третій тиждень поспіль. Про це свідчать дані Kallanish Commodities.

Майже весь січень ціни на чорноморську заготовку демонструють зростання. У перший тиждень місяця спостерігалося невелике зниження котирувань – до $580-600/т, а з 7 по 28 січня вартість продукції зросла на $50, або на 8,3%.

Останні два тижні зростання котирувань заготовки підтримувалося високим попитом на напівфабрикати з боку Єгипту. За словами деяких трейдерів, у січні єгипетські заводи замовили понад 100 тис. тонн заготівлі. Таким чином, більшість замовників закрили свої потреби й попит до кінця минулого тижня вщух, стабілізувавши ціни.

Деякі єгипетські споживачі досі мають потребу в заготовці, але постачальники з СНД притримують продукцію, сподіваючись розігріти ринок і підняти ціни ще вище. Зростання котирувань сировини також впливають на виробників, змушуючи їх піднімати рівень пропозицій. Місцевий трейдер прогнозує, що наступні угоди можуть закритися за $700/т.

Водночас замовники з інших ринків не виявляють особливої ​​активності. Крім того, ринок знизив активність напередодні китайського Нового року.

Туреччина, ключовий ринок чорноморської заготівлі, досі чинить опір пропозиціям з СНД. Імпортні напівфабрикати для місцевих заводів зараз не цікаві, тому що місцева заготовка дешевша.

Також активність угод на ринку СНД стримує напруженість між Україною та Росією. Трейдери непокояться щодо можливості доставки заброньованої продукції у разі вторгнення Росії на територію України.

Як повідомляв GMK Center, за підсумками 2021 року українські металурги скоротили експорт напівфабрикатів на 9,5% в порівнянні з 2020 роком – до 6,8 млн т. При цьому в грошовому виразі показник зріс на 48,8% – до $4,1 млрд. Основними споживачами українських напівфабрикатів були Італія (30,9%), Туреччина (12,8%) та Домініканська республіка (8%).

 

gmk.center