Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 10.10.2023

Цьогоріч фермери побудували 15 овочесховищ

Україна 2023 року відновила будівництво овочесховищ. Про це розповів комерційний директор ТОВ «Ван Дайк Технікс» Андрій Марущак, пише «Інтерфакс-Україна».

Загалом було збудовано 15 одиниць загальною потужністю близько 10 тис. тонн.

«У першому воєнному році в Україні було побудовано лише одне сховище потужністю 1 тис. тонн для зберігання картоплі в Київській області на базі ТОВ «Бровари Картопля». У 2023 році можна говорити про пожвавлення ринку, оскільки було побудовано 15 сховищ потужністю 10 тис. тонн. До довоєнного рівня інвестування фермерам далеко — 2021 року вони побудували картоплесховищ на 51 тис. тонн, і це були переважно великі проєкти від 10 тис. тонн потужності. Тільки два учасники ринку інвестували в проєкти по 2 тис. тонн», — пояснив Андрій Марущак.

За інформацією фахівця, будували невеликі за ємністю овочесховища фермери Чернігівської, Вінницької, Тернопільської, Львівської, Черкаської областей. Призначені вони переважно для зберігання цибулі (85% побудованих потужностей), а також картоплі (15% потужностей).

Також він додав, що для будівництва аграрії використовували власні кошти, зароблені від реалізації овочів за рекордними цінами, що встановилися восени-навесні 2022-2023 МР через дефіцит цієї продукції в країні, викликаний втратою основних овочівницьких регіонів — Херсонської та Запорізької областей.

Андрій Марущак розповів, що будівництво камери зберігання картоплі потужністю 1 тис. тонн обходиться фермеру в 10 млн грн. Оптимальним для зберігання овочів є овочесховище на 4-5 тис. тонн, картоплесховище на 2-3 тис. тонн. Вони укомплектовуються лінією сортування та фасування, яка залежно від типу та продуктивності коштує від 4 до 20 млн грн.

«Без допомоги держави або регіональних програм, спрямованих на розвиток промислового овочівництва, відновити галузь, яка забезпечує потреби насамперед внутрішнього ринку, Україна не зможе», — констатував експерт.

 

kurkul.com