Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 30.07.2021

ЦСВЯП у Чорнобильській зоні практично готове до відкриття

Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) практично готове до введення в експлуатацію; НАЕК “Енергоатом” розраховує поетапно вводити його у серпні.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це повідомив т.в.о. президента Енергоатома Петро Котін під час поїздки до Чорнобильської зони 29 липня.

“Підготовчі випробування зараз ідуть і практично сховище зараз готове для того, щоб поетапно вводитися в експлуатацію, коли буде отримана вся необхідна документація”, – сказав Котін.

За його словами, зараз випробовується кранове обладнання, випробувані відокремлено всі системи, які поетапно вводяться в експлуатацію.

“Фактично, 19-20 серпня ми очікуємо, що все уже буде повністю готове, все буде випробуване, щоб можна було уже везти сюди контейнер”, – прокоментував Котін.

Він запевнив, що робота ЦСВЯП та перевезення контейнерів з відходами до нього не несе екологічних ризиків. Котін нагадав, що аналогічне сховище уже працює біля Запорізької АЕС.

Як повідомлялося, у Чорнобильській зоні відчуження відкрили реконструйовану ділянку залізничної колії “Вільча-Янів”, яка веде до Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). У сховище доправлятимуть відпрацьоване ядерне паливо з трьох атомних електростанцій – Рівненської, Хмельницької й Южно-Української, а зберігатиметься воно там наступні сто років.

У лютому Енергоатом вирішив остаточно відмовитися від вивезення відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) з українських АЕС на переробку та тимчасове зберігання до РФ.

ukrinform.ua