Свинина — єдиний вид м’яса, споживання якого зросло в 2021 році. За попередніми оцінками Мінагрополітики, споживання свинини та м’ясопродуктів з неї у 2021 році на 3,7% більше ніж роком раніше.
Про це повідомляє прес-служба Асоціації «Свинарі України».
«Міністерство оцінює цьогорічне середньодушове споживання свинини та м’ясних виробів з неї у 19,5 кг на особу (в перерахунку на м’ясо). Це на 0,7 кг чи 3,7% перевищує минулорічний показник. Такий приріст „перекрив“ відповідне скорочення споживання яловичини та м’яса птиці, тож м’ясний раціон середньостатистичного українця за попередніми оцінками залишається на рівні 2020 року — 53,8 кг у перерахунку на м’ясо», — йдеться в повідомленні.
В Асоціації «Свинарі України» підкреслюють, що попит на м’ясо не тільки в Україні, а й в інших країнах світу значною мірою залежить від рівня платоспроможності населення. Остання наразі послаблена через економічні наслідки пандемії та на тлі посилення інфляції.
Водночас, за даними ДССУ, середня споживча ціна на свинину за січень-жовтень змінилася незначно порівняно з іншими видами м’яса: +1% проти +15% подорожчання яловичини та 20−25% підвищення ціни на курятину.
«Помірне підвищення цін дозволило внутрішньому ринку „поглинути“ більші обсяги як вітчизняної промислової свинини, так і імпортованої сировини. З іншого боку, саме активніша пропозиція цього виду м’яса певною мірою стримала здороження свинини для кінцевого споживача. Це вкотре підтвердило тезу, що за можливості українці охоче збільшують кількість свинини у раціоні, а прогнози експертів профільного міністерства дають сподівання на відносно сталий попит на цей вид м’яса у 2022 році», — зауважують аналітики АС