За січень-травень 2023 року в Києві відкрили 172 кафе і ресторанів, від початку війни – приблизно 350 закладів, повідомила агентству “Інтерфакс-Україна” співзасновниця Національної ресторанної асоціації України Ольга Насонова.
“Близько 60% київських відкриттів – заклади невеликого формату: кав’ярні, пекарні, шаурмічні, щось у МАФах, щось у приміщеннях. Площею до 100 кв. м. Мікробізнес, але якщо його багато – це сила. Великих ресторанів відкривалося дуже мало, частіше це ребрендинг на існуючих локаціях”, – уточнила вона, додавши, що серед відкриттів практично відсутні паби.
“Бари трохи підняли голову, але обмеження роботи до 22:00 сильно зменшують їхню прибутковість”, – зазначила Насонова.
Для популярності закладів питання безпеки – на першому місці. Цим пояснюються кращі показники пабів і барів у підвалах, а також географія нових відкриттів. Потроху відновлюється активність фудзон у ТРЦ. Найбільш “ресторанними” зонами міста є Поділ і вул. Ярославів Вал, вища активність – у районах старої забудови, ніж у нових ЖК.
“В елітних ЖК залишилося до 50% жителів, а в старих житлових районах людей повно, зокрема, тому що там доступніше орендне житло для переселенців”, – пояснила експерт.
Що стосується перспективних форматів, то найближчим часом попит буде зосереджений також на міні-форматах. “Інвестиція в запуск кав’ярні площею до 50 кв. м – від $10 до $30 тис. Ажіотажний попит – на локації з хорошим трафіком”, – повідомила Насонова.
Створена у 2021 році Національна ресторанна асоціація України на липень 2022 року об’єднувала понад 100 учасників, 370 ресторанів і кафе, в управлінні – 164 тис. кв. м.
ua.interfax.com.ua