Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.10.2021

У Нацбанку назвали головні ризики для економіки

У Національному банку вважають, що посилення карантину та інфляційний сплеск у світі становлять ключові ризики для економіки.

Про це на брифінгу сказав голова Національного банку Кирило Шевченко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ключовими ризиками для економіки є значне посилення карантину в Україні та у світі, а також триваліший і суттєвіший, ніж передбачалося, інфляційний сплеск у світі”, – сказав Шевченко.

За його словами, зростання захворюваності на тлі низького рівня вакцинації в Україні може загрожувати суворішим локдауном і суттєвішим уповільненням економічної активності. Водночас на відміну від карантину минулого року негативний вплив більше позначатиметься на пропозиції, ніж на попиті, що може зумовити посилення проінфляційного тиску.

Крім того, триваліший, ніж очікувалось цінового сплеску у світі тиснутиме на внутрішні ціни.

“Актуальними лишаються й інші ризики проінфляційного характеру, зокрема різке погіршення умов торгівлі та відплив капіталу з країн із ринками, що розвиваються, а також ескалація військового конфлікту з Росією”, – зазначив Шевченко.

Як повідомляв Укрінформ, за минулу добу в Україні зафіксували 22 415 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19.

Влітку Національний банк припускав, що нові штами коронавірусу, зокрема “Дельта”, швидко поширюються світом та можуть завдати нових втрат українській економіці. За оцінками Національного банку, від’ємний внесок всіх карантинних обмежень, запроваджених у першому півріччі 2021 року, у річний реальний ВВП становив 0,6 в.п.

 

www.ukrinform.ua