Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 31.07.2020

У Програмі медичних гарантій-2021 закладено підвищення капітаційної ставки для лікарів первинки

Національна служба здоров’я України у проекті Програми медичних гарантій на 2021 рік пропонує підвищити капітаційну ставку для первинної медичної ланки на 21,6 %.

Трансформація системи охорони здоров’я розпочалася два роки саме з первинної ланки. «Первинка» першою перейшла на нову систему фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Переваги нової системи вже буквально за кілька місяців відчули як пацієнти, так і лікарі.

Пацієнти отримали можливість обрати свого лікаря, незалежно від місця реєстрації чи прописки, та додаткові сервіси у медзакладах. Медзаклади отримали більше коштів, які було спрямовано на підвищення зарплат лікарям, покращення умов для обслуговування пацієнтів.

На сьогодні своїх лікарів обрали понад 30 млн українців. Первинну допомогу українцям надають понад 23 000 лікарів. НСЗУ законтрактувала 1624 надавачі первинної меддопомоги, з яких 1093 – комунальні медзаклади, 193 – приватні, 338 – лікарі-ФОП. На сьогодні вони отримали від НСЗУ понад 10 млрд грн за надання допомоги пацієнтам в січні-липні.

Навантаження на лікарів первинної ланки в нашій країні зростає. Адже пацієнт з симптомами інфекції в першу чергу звертається за допомогою саме до свого лікаря. У майже 600 медзакладах первинки було сформовано мобільні бригади, які виїжджають до пацієнтів.

У НСЗУ переконані, що зростання навантаження на лікарів необхідно компенсувати збільшенням фінансування за надані ними послуги пацієнтам. Тож у наступному році НСЗУ пропонує підвищити капітаційну ставку для лікарів первинки на 21,6%.

Також НСЗУ пропонуємо закласти в бюджет на первинку 5% додатково – на доплати закладам за виконання умов договору з НСЗУ. Таким чином ми розраховуємо покращити якість надання медичної допомоги пацієнтам на первинному рівні.

Джерело: Урядовий портал.