Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 26.05.2021

У Словаччині хочуть замінити доменні печі електродуговими

Як заявив міністр фінансів Словаччини Ігор Матович (Igor Matovic), який в середині травня відвідав США для зустрічі з керівництвом корпорації U.S. Steel, якій належить єдиний в країні меткомбінат US Steel Kosice, на підприємстві може бути реалізований проект по заміні трьох доменних печей двома електродуговими.

Мета цього проекту полягає в зниженні викидів вуглекислого газу на підприємстві, здатному виплавляти до 4,5 млн тонн сталі на рік, на 80%. За словами І.Матовіча, без цього переобладнання виробництво сталі на комбінаті поступово припиниться.

Вартість проекту оцінюється в 1,5 млрд євро. І.Матовіч заявляє, що уряд Словаччини підтримає його, наскільки це буде дозволено правилами Європейського Союзу. В цілому на “безвуглецеву” модернізацію словацької промисловості держава готова виділити 363 млн євро.

За оцінками європейської металотрейдерської асоціації Eurometal, масовий перехід європейських компаній з доменно-конвертерних на електросталеплавильні технології почнеться після 2025 року внаслідок зростання податку за викиди вуглекислого газу. Але зараз розмір цієї податку вже досягає 50-55 євро за тонну. Якщо підвищення продовжиться, то процес переходу почнеться раніше.

Як зазначає Люк Петерс, аналітик з британської дослідницької компанії CRU, основна проблема полягає в тому, що для отримання високоякісної сталі необхідно залізорудну сировину прямого відновлення(DRI). Тому в нових ЕДП, які будуть встановлюватися на місці доменних печей, в якості сировини повинно буде використовуватися відновлене/гарячебрікетоване залізо.

 

www.minprom.ua