Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 14.09.2023

У США виявлено великі запаси літію

Фахівці канадської корпорації Lithium Americas і вчені Колумбійського університету США виявили величезні запаси руди, що містить літій, під поверхнею кальдери Макдермітт на кордоні штатів Невада і Орегон у США. Розвідані запаси передбачають наявність від 20 до 40 млн. т літію у цьому регіоні.
Оцінки дослідників доходять до 120 млн. т. Ця кількість виглядає фантастичною, якщо врахувати, що підтверджені ресурси літію, наприклад, у всій Болівії, чиї запаси вважаються найбільшими у світі, досягають 21 млн. т. Проте навіть мінімальні обсяги ресурсів кальдери виглядають значно.

За словами фахівців, величезні запаси літію могли утворитися у цьому регіоні після потужного виверження вулкана 16,5 млн років тому. У кальдері тоді скупчилася смектитова глина, яка надалі під впливом вулканічних процесів перетворилася на літій містить мінерал іліт.

Геологічні дослідження проводилися в рамках проекту будівництва копальні на родовищі Thacker Pass, в систему якого і входить кальдера Макдермітт. Lithium Americas планує розпочати перший етап розробки родовища у 2026 році.

Корпорація розраховувала довести обсяги виробництва на старті до 30-35 тис. тонн карбонату літію на рік. На другому етапі цей показник мав зрости до 80 тис. тонн на рік. Очікувалося, що копальні вистачить на 40 років. Ймовірно, ці оцінки буде переглянуто.

Lithium Americas вже отримала від уряду США всі необхідні ліцензії на проведення робіт на Thacker Pass, проте еко-активісти все ще протестують проти проекту та домагаються його закриття. Також проти нього виступили місцеві племена корінних американців, оскільки землі, де розташоване родовище, вважаються священними в деяких індіанських народів.

 

minprom.ua