Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 19.12.2023

У Туреччині готуються відправити в Нігерію 25 тисяч тонн українського зерна

Вантаж українського зерна масою 25 тисяч тонн готується до відправки з турецького порту Самсун у Нігерію в рамках програми Grain from Ukraine.

Про це сказав у коментарі Укрінформу Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар.

“Це зерно було доставлене в насипному порядку з одного з портів в Україні ще під час дії Чорноморської зернової ініціативи. Зараз воно зберігається в Туреччині в рамках Світової продовольчої програми ООН. Для нас важливо, що ми співпрацюємо зі Світовою продовольчою програмою, щоб постачати зерно у такі країни, як Нігерія”, – наголосив Боднар.

Дипломат після відвідання порту та судна Fuat Sezgin, яке доправить вантаж в Нігерію, повідомив, що загалом планується відправити ще 60 кораблів з різних портів.

“Ця ініціатива буде реалізовуватися в міру того, наскільки зерно буде використовуватися, чи з портів Туреччини, чи з інших портів, де воно зараз зберігається. Ключовим координатором є Світова продовольча програма ООН, яка використовує можливості завантаження або з українських портів, або з тих, які були раніше куплені чи збережені в Туреччині чи в інших країнах. Зокрема, мова йде про Іспанію, яку досить часто говорять як про один з пунктів призначення українського зерна”, – сказав він.

Як повідомив Укрінформу капітан судна, яке вирушить з українським зерном в Африку, вантаж прибуде в Нігерію приблизно через місяць.

“Зерно, яке буде завантажено на корабель протягом ще приблизно 10 днів, складає 25 тисяч тонн. Після завантаження ми триматимемо курс в Нігерію. Шлях до нігерійського берега займе ще приблизно 20 днів і також може залежати від погодних умов”, – розповів капітан судна Fuat Sezgin Толга Оджал.

Порт в Самсуні також відвідав та спостерігав за роботами з пакування та відвантаження зерна представник Всесвітньої продовольчої програми ООН у Туреччині.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві 25 листопада відбувся другий саміт української гуманітарної ініціативи Grain from Ukraine («Зерно з України»») під егідою Володимира Зеленського.

За результатами саміту було ухвалено спільну заяву, яку підтримали 23 країни. Від Організації Об’єднаних Націй у роботі форуму брала участь генсек конференції ООН з торгівлі та розвитку Ребека Грінспен.

Пізніше речник генсека ООН Стефан Дюжаррік у коментарі Укрінформу сказав про те, що морський коридор для експорту зерна, організований Україною, позитивно впливає на світові ринки, але вони потребують не лише збільшення обсягів постачань, а й стабільності.

 

www.ukrinform.ua