Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 12.11.2021

У Туреччині випускатимуть безпілотні літаки з українськими двигунами

Українське ДП «Івченко-прогрес» та турецька компанія Baykar Makina підписали угоду про співпрацю, яка передбачає постачання двигунів вироблених в Україні для безпілотних літаків, вироблених в Туреччині.

Підписання відбулося в рамках виставки SAHA Expo, яка відбувається в Стамбулі, повідомляє власкор Укрінформу.

«Туреччина наразі є одним із найсильніших виробників безпілотних літальних апаратів у світі. Україна входить до 6 країн, які здійснюють повний цикл виробництва двигунів… Компанії Baykar Makina, Івченко-прогрес та Мотор Січ посилюють свою співпрацю для створення найсучаснішої у світі техніки. Темп задають наші президенти – Володимир Зеленський та Реджеп Таїп Ердоган. Вдячні їм за це», – сказав на церемонії підписання директор підприємства, генеральний конструктор ДП «Івченко-прогрес» Ігор Кравченко.

У компанії Baykar Makina назвали угоду історичною.

«Між нашими компаніями – Baykar Makina та Івченко-прогрес налагоджено багаторічну ефективну співпраця. Україна й Туреччина – стратегічні партнери та країни, що доповнюють одна одну, підтримують у різних сферах. НА БПЛА Akıncı вже встановлюють двигуни виробництва Івченко-прогрес і розпочато їх серійне виробництво. Наступний крок – безпілотні бойові літаки. Підписана сьогодні угода стане початком їх випуску спільно з Івченко-прогрес», – сказав перед церемонією підписання технічний директор компанії Baykar Makina Халюк Байрактар.

Українське підприємство постачатиме турбореактивний двоконтурний двигун з форсажною камерою AI-322Ф. Деталі угоди не розголошуються.

Як повідомляв Укрінформ, перша демонстрація ударного безпілотного літального апарата нового покоління Akıncı, спільної розробки України і Туреччини, відбулася в рамках виставки авіаційної та аерокосмічної техніки Teknofest-2019 у Стамбулі. Пізніше компанія Baykar Defence зняла документальний фільм про безпілотник Akıncı – один із найуспішніших проєктів українсько-турецької співпраці в оборонній сфері.

У липні цього року цей безпілотник побив рекорд, досягнувши найбільшої висоти, яку коли-небудь досягали літаки турецького виробництва. У середині березня БПЛА Akıncı, обладнаний двигуном українського виробництва, успішно пройшов чергове випробування – тестування на ідентифікацію системи БПЛА Akıncı. У квітні було успішно проведено перші пробні стрільби ракетами MAM-T, розробленими компанією Roketsan для БПЛА Akinci.

 

www.ukrinform.ua