Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 26.02.2021

Угода про вільну торгівлю дозволить удвічі збільшити товарообіг між Україною й Туреччиною

Нинішній рік має стати вирішальним для фіналізації угоди про зону вільної торгівлі між Україною й Туреччиною, після її підписання товарообіг буде легко збільшити удвічі – до $10 млрд.

Про це йшлося на першому засіданні нещодавно створеної спільної Українсько-Турецької торгово-промислової палати, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми виходимо з того, що цей рік має стати вирішальним для фіналізації Угоди (про вільну торгівлю – ред.). Спільна торгово-промислова палата має стати важливим системним неформальним елементом у взаємодії українського та турецького бізнесу, що забезпечить оперативну комунікацію між діловими колами, надасть можливість отримувати достовірну та актуальну інформацію»,  – сказав Надзвичайний і Повноважний посол Туреччини в Україні Ягмур Гюльдере.

Дипломат указав, що рівень товарообігу між нашими країнами за минулий рік досяг позначки $5 млрд, і є потенціал для його збільшення.

«Наша мета – обсяг товарообігу на рівні $10 млрд. З підписанням Угоди про вільну торгівлю ми легко досягнемо цього показника», – упевнений посол.

Він також наголосив, що попри пандемію торік Туреччину відвідали 1 млн громадян України – це не лише результат роботи туристичної сфери, а й вияв прихильності з боку українців.

Співголова від української сторони Сергій Савчук у виступі окреслив завдання Українсько-Турецької торгово-промислової палати, серед яких збір нових ідей для торгівлі, інвестицій, спільна українсько-турецька діяльність у різних сферах.

«У наших силах надати пропозиції уряду щодо покращення умов та розв’язання наявних «вузлів». Це не про лозунги, а про реальні дії та інструменти в інтересах обох країн, їхнього бізнесу», – сказав Савчук.

Співголова від турецької сторони Озер Матлі відзначив у виступі, що відносини на рівні глав держав, на рівні бізнесу між нашими країнами вибудовані в дуже позитивному та активному ключі – і вони продовжують зміцнюватися. За його оцінкою, найуспішніша з галузей співпраці зараз – будівельна.

Як заявляв міністр фінансів Сергій Марченко, цього року Україна розраховує на збільшення торгівлі, в тому числі за рахунок розширення спектра товарів і послуг, які будуть постачатися до Туреччини – і в зворотному напрямку.  Також є зацікавленість розширювати лінійку експортної української продукції за рахунок товарів з високою доданою вартістю та спільних інноваційних проєктів.