Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 23.11.2023

Ухвалений закон про страхування інвестицій від воєнних і політичних ризиків сприятиме залученню внутрішніх інвесторів та забезпечить підтримку української економіки, – Юлія Свириденко

Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №9015 щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків. Це дозволить Експортно-кредитному агентству (ЕКА) страхувати та перестраховувати інвестиції як міжнародних, так і українських компаній ще до закінчення воєнного стану. Український бізнес, який орієнтований на експорт, матиме можливість користуватись інструментами страхування воєнних ризиків.

«Одним із обмежень для залучення приватних інвестицій в українську економіку під час війни є відсутність дієвих механізмів страхування воєнних ризиків. А без залучення приватного капіталу неможлива повноцінна масштабна повоєнна відбудова України», – пояснила Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко.

На сьогодні різні типи страхування від воєнних ризиків для міжнародних приватних інвесторів пропонують національні Експортно-кредитні агенції цих країн. Також індивідуальні страхування від воєнних ризиків пропонують спеціалізовані організації, такі як американська Development Finance Corporation (DFC), яка готова страхувати теж українські інвестиції, або Багатостороннє агентство гарантій інвестицій (MIGA), яке є підрозділом Групи Світового банку. Додатково Уряд очікує на запуск фонду страхування майнових ризиків від Європейського банку реконструкції та розвитку.

В той же час вітчизняне ЕКА законодавчо було позбавлене можливості надавати послуги із страхування внутрішніх інвестицій. За даними Державної служби статистики України, у 2021 році 69% всіх капітальних інвестицій були здійснені за рахунок власних коштів підприємств та організацій.

«Прийнятий Верховною Радою Закон фактично відновлює справедливість. Він спрямований на розширення можливостей ЕКА здійснювати страхування інвестицій в Україні (як іноземних, так і вітчизняних інвесторів), в тому числі, від воєнних ризиків. Відтепер і український внутрішній інвестор отримає можливість скористатись національним механізмом страхування немайнових воєнних та політичних ризиків. Впевнена, що це сприятиме залученню внутрішніх інвестицій, забезпечить підтримку економіки України, стимулюватиме відновлення промислового виробництва та створення нових робочих місць», – наголосила Юлія Свириденко.

Важливо підкреслити, що ця законодавча норма не змінює мети діяльності українського експортно-кредитного агентства – ЕКА, а це – нагадаємо – стимулювання розвитку експорту товарів, робіт та послуг українського походження на світові ринки. Тож йдеться про страхування інвестицій саме в експортоорієнтовані підприємства.

В Міністерстві економіки очікують, що ініціатива стимулюватиме інвестиційне кредитування під час війни. Адже страховий поліс ЕКА вже внесений Національним банком до переліку прийнятного забезпезпечення за позиками. Для цього у відомстві планують нарощувати фінансову спроможність ЕКА.

Довідково: 

ПрАТ «Експортно-кредитне агентство» засновано у 2018 році. Єдиним засновником та акціонером ЕКА є держава в особі Кабінету Міністрів України. Управління корпоративними правами, що належать державі у статутному капіталі ЕКА, здійснює Кабінет Міністрів України через уповноважений ним орган управління – Міністерство економіки України.

 

me.gov.ua