Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 02.11.2017

Україна виробляє горіхів більше, ніж усі країни ЄС разом узяті

Україна виробляє 110 тис. тонн горіхів, що дорівнює загальному обсягу виробництва в усіх 28 країнах Євросоюзу.

Такий обсяг виробництва горіхів дозволяє Україні не тільки задовольняти потребу в цьому продукті на внутрішньому ринку, але і налагоджувати живий ринок збуту в інші країни. За підсумками 2016 року, крім активного виробництва, українські аграрії експортували лущених горіхів 27 тис. тонн, що принесло країні прибуток у 65 млн USD.

Показники українського експорту горіхів дозволили нашій країні стати в один ряд із найбільшими країнами-експортерами цього продукту в світі. Поки в одному ряду, але на різних сходинках лідерства. Так, Україна нині посідає третє місце в світі з експорту горіхів. Лідерами вже кілька років залишаються виробники волоських горіхів – Китай (частка експорту складає 50%) і США (29% від усього обсягу світового експорту).

Цю позицію Україна поділяє з ЄС (усі країни) і Чилі, з часткою експорту в 5% кожна.

Основним ринком збуту для України за останні п’ять років є ринок Азії. Також збільшився відсоток експорту українських горіхів в ЄС. До речі, Євросоюз вимагає від України в основному очищених горіхів, що збільшує їх собівартість. Наприклад, поставки в ЄС порівняно з минулим роком збільшилися на 16%. У 2016 році Україна експортувала в ЄС 7 тис. тонн горіхів, отримавши прибуток від цього у розмірі 25 млн USD.

Проаналізувавши дані показники, можна констатувати, що Україна посідає третє місце на світовому ринку експорту горіхів і четверте – за експортом в ЄС. Це пов’язано з тим, що українські горіхи в основному виробляються домашніми господарствами, не сортуються, за зовнішнім виглядом поступаються конкурентам. Тому, експерти стверджують, що нарощування експорту горіхів можливо тільки при збільшенні площ під промислове вирощування і культивування сортових горіхів, збільшенні активів і виробництв обробки горіхів для подальшого експорту.

Джерело: Agro Story