Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 12.09.2017

Українські винаходи: високоефективний вітряк

Результатом роботи українського вченого, доктора технічних наук Олексія Оніпка став високоефективний вітряк. Над розробкою настільки ефективної форми вчений працював десять років.

Особливістю вітроротора є його незвичайна форма конструкції, що забезпечує високу ефективність, одночасно роблячи роботу пристрою майже нечутною. У традиційних вітрогенераторах застосовуються різні лопаті, в своєму ж вітряку, Оніпко відмовився від такого рішення – замість них вчений пропонує використовувати об’ємні спіралі, які мають різний діаметр і можуть встановлюватися на різній висоті. Унікально висока продуктивність стала результатом нестандартної форми, яку сам учений називає «природною» і яка здатна генерувати електрику навіть при невеликому подуві вітру (0,3-20 м/сек.), у той час як лопатеві вітряки за таких умов залишаються бездіяльні.

Переваги і характеристики вітроротора Оніпка:

  • широкий діапазон потужностей – 50-10000 Вт;
  • пристрій пристосований до різкої зміни швидкості і напрямку вітрового потоку;
  • не створює шум і може встановлюватися поруч із місцем знаходження або проживання людини;
  • має високий коефіцієнт перетворення енергії вітру;
  • не потребує високої щогли;
  • працює в широкому діапазоні швидкостей вітру – 0,3-20 м/сек.;
  • робоча поверхня турбіни нового типу істотно перевершує ефективну площу класичної лопатевої турбіни аналогічного діаметру;
  • на відміну від звичайних вітрових турбін, які використовують ефект підйомної сили крила, додатково використовується енергія тиску вітру.

Турбіна може виготовлятися з металу, армованого скловолокна (композит) або пластмаси.

Процес виготовлення вітряка вимагає дотримання точності. За словами винахідника, навіть незначні відхилення в розмірах призводять до суттєвих втрат ефективності – зниження до 30% при помилці на 5 мм.

Щоб наочно продемонструвати переваги нової розробки, вчений встановив традиційний вітряк і свій вітроротор. У ході роботи обох пристроїв при сильному вітрі, лопатева установка виробляла сильний шум і повністю зупинялася при зниженні швидкості вітру, в той час як вітряк Оніпка безперервно працював, створюючи мінімум шуму.

Джерело: ЕкоТехніка