Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 03.06.2022

Україна будуватиме дев’ять атомних енергоблоків спільно з Westinghouse

Кількість енергоблоків, які будуватимуться в Україні спільно з Westinghouse, зросте до 9.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міненерго у Фейсбуці.

У присутності міністра енергетики Германа Галущенка та посла Швеції в Україні Тобіаса Тиберга президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та президент і головний виконавчий директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман підписали 3 угоди про посилення співпраці між компаніями.

Зазначається, що таким чином буде збільшено кількість енергоблоків АЕС, що будуватимуться за технологією АР1000 в Україні, з 5 до 9. Це реактори нового покоління з кращими в галузі експлуатаційними характеристиками та можливістю працювати в режимі маневрування.

«Ми осучаснимо наш парк атомних енергоблоків, що вироблятимуть чисту, безпечну та надійну енергію без жодного впливу росії. У перспективі Україна може стати ключовим експортером електроенергії в Європу», – наголосив міністр.

За його словами, укладені між Енергоатомом та Westinghouse домовленості є черговим потужним кроком на шляху енергонезалежності України, її безвуглецевого майбутнього.

Також було досягнуто домовленості щодо збільшення обсягів постачання американського ядерного палива для потреб усіх українських АЕС. Йдеться про забезпечення паливом наявних енергоблоків і тих, які будуть побудовані в Україні в рамках співпраці. Паливо постачатиметься з виробничого майданчика Westinghouse у Швеції. При цьому виробництво компонентів тепловиділяючих збірок відбуватиметься в Україні на базі одного з відокремлених підрозділів НАЕК «Енергоатом».

Крім того, компанії підтвердили намір створити інженерно-технічний центр Westinghouse в Україні, який займатиметься супроводом будівництва та експлуатації енергоблоків АР1000 в Україні, а також майбутньою програмою виведення з експлуатації енергоблоків українських АЕС.

Як повідомлялося, зараз в енергосистемі України є 15 діючих атомних енергоблоків на 4 АЕС. З початком війни у лютому 2022 року Україна повністю відмовилась від російського ядерного палива.

 

www.ukrinform.ua