Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 04.02.2020

Україна має значний потенціал для розвитку біоенергетичних проектів

Стан та перспективи розвитку біоенергетики обговорили учасники відкритих Загальних зборів Біоенергетичної асоціації України (БАУ).

Зокрема, заступник Міністра енергетики та захисту довкілля України Сергій Масліченко звернув увагу присутніх на нещодавно представлену концепцію «зеленого» енергетичного переходу України до 2050 року та її амбітні цілі щодо декарбонізації економіки на тлі світових трендів.

Зазначеною концепцією також передбачається низка стратегічних документів, серед яких – інтегрований план дій з енергетики та захисту клімату до 2030 року. Тож Сергій Масліченко запросив Біоенергетичну асоціацію та інших стейкхолдерів до співпраці щодо визначення цілей та конкретних заходів у секторі біоенергетики.

Про важливість біоенергетики для зменшення енергозалежності країни та громад, а також про партнерство із БАУ повідомив Юрій Шафаренко, директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності.

Біоенергетичні проекти – котельні на біомасі, біоТЕЦ, біогазові установки тощо дозволяють генерувати енергію, використовуючи місцеві види палива та зменшуючи залежність від традиційних викопних джерел енергії.

«Ми маємо всі ресурси для розвитку такого напряму. Якщо задіяти близько 37% відходів сільського господарства для виробництва енергії, то можна замістити в еквіваленті до 9 млрд м3 газу у рік. Це близько третини газових потреб України», – прокоментував Юрій Шафаренко.

«Також можна вирощувати енергокультури на близько 4 млн га малородучих земель та заміщувати в еквіваленті до 20 млрд м3 газу у рік, – додав Юрій Шафаренко. – Поступово розвивається сфера генерації біогазу як на агровідходах, так і на сміттєзвалищах. Досі невикористаним є потенціал виробництва біометану».

Загалом, під час засідання учасники обговорили різні шляхи стимулювання біоенергетики, у т.ч. створення електронної системи торгівлі твердим біопаливом, розвиток виробництва біоетанолу тощо.

Джерело: Урядовий портал.