Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 20.10.2021

Україна може стати майданчиком для зберігання страхового запасу газу країн Європи

Українські підземні сховища газу готові надати 40% потужностей для роботи з газом замовників-нерезидентів, зокрема і для зберігання страхових запасів “блакитного палива”.

Як передає Укрінформ, про це повідомив в.о. гендиректора АТ “Укртрансгаз” Сергій Перелома у Фейсбуці.

“Газова криза 2021 року вкотре привернула увагу ЄС до теми страхових запасів. Нині це питання активно обговорюється: Європейська комісія шукає інструменти реалізації такого плану та потенційні майданчики для довгострокового зберігання великих обсягів газу. Газосховища України готові поборотися за те, щоб стати частиною цього процесу. Близько 40% наших потужностей можуть використовуватися саме для роботи з газом замовників-нерезидентів, зокрема і для зберігання страхових запасів”, – написав Перелома.

За його словами, для цього необхідно включити українські ПСГ до переліку майданчиків, де цей страховий запас може зберігатися. Потрібно також забезпечити розвиток технічної інфраструктури, яка дозволить безперешкодно транспортувати газ між європейськими країнами, в першу чергу, між Україною, Польщею та Угорщиною.

“Таке партнерство буде надійним та безперечно взаємовигідним: для Європи – через посилення енергетичної безпеки, для України – через подальшу інтеграцію, розвиток та ріст газового ринку”, – додав Перелома.

Як повідомлялося, Укртрансгаз інвестує 13,7 млрд грн у проєкти розвитку системи підземних сховищ газу до 2030 року.

Укртрансгаз входить до Групи Нафтогаз і володіє 12 підземними газосховищами, розташованими по всій Україні. Їхня загальна місткість становить 31 млрд кубометрів.

 

www.ukrinform.ua