Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 04.11.2020

Україна – Німеччина: промисловість – широке поле для інвестицій і спільних проектів з енергоефективності

На німецько-українській онлайн-конференції «Енергоефективність в промисловості» т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура закликав німецькі компанії до активного партнерства із українськими підприємствами у питаннях енергоефективності.

Як відомо, промисловість – один із найбільш енергоємних секторів в Україні. На нього припадає близько 30% кінцевого енергоспоживання.

«Враховуючи плани EU Green Deal, зокрема, запровадити оподаткування імпортних вуглецеємних товарів, нам потрібно прискорити декарбонізацію промисловості. Потенціал для роботи великий. Тож ми маємо широке поле для спільних проектів, інвестицій, обміну досвіду та технологіями із німецькими компаніями», – повідомив Костянтин Гура.

Також він презентував нову ініціативу, підготовлену Міненерго спільно з Держенергоефективності та Українсько-данським енергетичним центром, – Фонд декарбонізації.

«Фонд має стати надійним джерелом стабільного фінансування енергоефективних та екологічних проектів на промислових підприємствах. Для цього передбачається акумулювати частину надходжень із податку за викиди СО2. Це майже 1 млрд грн у рік. Сьогодні ці кошти спрямовуються до загального фонду бюджету, а потрібно – на скорочення викидів двоокису вуглецю», – повідомив Костянтин Гура та додав, що ця ініціатива обговорюється із народними депутатами.

Ще один фінансовий інструмент для підприємств – це Фонд гарантування позик. Над його запуском працювали UNIDO та Укргазбанк за підтримки Агентства. Підприємства зможуть брати кредити без застави на термін до 15 місяців на впровадження систем енергоменеджменту або модернізацію.

Підсумовуючи, Костянтин Гура запевнив учасників онлайн-конференції у тому, що Німеччина – важливий партнер України у сфері енергоефективності: «Ми вже співпрацюємо із GIZ, Фондом ім. Ф. Еберта, Фондом ім. Г. Бьолля, DENA та іншими. І ми прагнемо зміцнювати ділові зв’язки для сталого розвитку обох країн».

Довідково

Захід організовано Німецько-українською промислово-торговельною палатою за участю Бертрама фон Мольтке, постійного заступника Посла Федеративної Республіки Німеччина в Україні.

Джерело: Урядовий портал.