Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 24.07.2019

Україна представила свої пропозиції до угоди СОТ по електронній комерції

15-17 червня в Женеві делегація Мінекономрозвитку взяла участь в засіданні співавторів Спільної заяви членів Світової організації торгівлі (СОТ) з питань електронної комерції.

Як повідомляє прес-служба міністерства, в рамках заходу представники Мінекономрозвитку підтвердили готовність розвивати ініціативи, зазначені в спільній заяві під час ХІ Конференції міністрів СОТ в грудні 2017 року і Всесвітнього економічного форуму в січні 2019 року, співавтором яких виступила Україна.

Учасники української делегації, зокрема, представили свої пропозиції до тексту майбутньої угоди СОТ по електронній комерції з наступних питань:

  • безпаперова торгівля, впровадження якої дозволить значно зменшити вартість доставки товарів за рахунок зниження витрат на комунікації і обробку паперових документів, швидшого надходження платежів;
  • відкриті державні дані, що сприяють підвищенню прозорості та підзвітності діяльності уряду, зростання довіри споживачів електронної комерції, скорочення часу виходу на ринок для бізнесу, які можуть стати основою для технологічних інновацій та економічного зростання;
  • забезпечення вільного доступу до Інтернету.

В ході засідання українська делегація підтримала пропозицію ЄС про необхідність поновлення Інформаційного документа по основних телекомунікацій. В рамках дискусій учасники делегації також зазначили, що доступ до ринків телекомунікаційних та комп’ютерних послуг України є відкритим, що сприяє значному зростанню обсягів транскордонної електронної комерції.

Крім того, делегація Мінекономрозвитку закликала членів СОТ під час обговорення тексту майбутньої угоди врахувати Рамкові стандарти транскордонної електронної комерції, прийняті Радою Всесвітньої митної організації в 2018 році. Ці стандарти містять загальні рекомендації урядам, зокрема митним адміністраціям, а також приватному сектору щодо прискорення та спрощення процедур митного оформлення.

Пропозиції з питань застосування митних зборів до електронних передачам даних, захист персональних даних, спаму і кібербезпеки викликали зацікавленість з боку представників урядів Австралії, Гонконгу, ЄС, Малайзії, Мексики і Швейцарії.

У своїх виступах і коментарях представники Мінекономрозвитку акцентували увагу учасників на те, що розвиток електронної комерції кардинально впливає на зміну структури світової економіки. Завдяки зменшенню транспортних витрат участь в електронній комерції дозволяє великим і малим підприємствам розширити мережі споживачів продукції, отримати доступ до найбільш конкурентоспроможним постачальникам і світових ринків, а також приєднатися до глобальної ланцюга доданої вартості.