Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 25.10.2023

Україна розраховує на німецьке обладнання для відновлення та модернізації економіки, – Юлія Свириденко в Берліні

Свириденко

Україна розраховує на збільшення інвестицій з боку німецького бізнесу та на те, що сучасне обладнання від німецьких виробників допоможе відновити українську інфраструктуру, а також модернізувати економіку після війни. Про це заявила Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко під час виступу на шостому Німецько-Українському бізнес-форумі, який відбувається у Берліні.

«Українська економіка поступово переходить до свого відновлення. Я сподіваюсь, що зростання ВВП цього року перевищить 4%, а наступного року ми очікуємо ріст економіки на 5%. Зараз в нас достатньо стабільна макроекономічна ситуація, яка є важливою умовою для подальшого економічного зростання і залучення інвестицій навіть під час війни.

Для того, щоб забезпечити швидші темпи росту економіки, нам потрібні довгострокові інвестиції. Для німецького бізнесу дуже важливо зрозуміти, що сьогодні Україна – це не лише країна, яка потребує фінансової допомоги, а й економіка, яка має гарні перспективи для інвесторів. Вже 30 німецьких компаній висловили готовність інвестувати в Україну. Я вважаю, що саме німецьке обладнання може відіграти особливу роль під час відновлення нашої країни», – наголосила Юлія Свириденко.

За її словами, нове обладнання потрібне як для відновлення цивільної промисловості, так і для виробництва зброї і боєприпасів.

«Україна буде вдячна, якщо у німецького бізнесу буде можливість постачати нам обладнання, необхідне для виробництва військового озброєння, а також обладнання необхідне для переробної індустрії. Адже український уряд, з огляду на заблоковані морські порти, визначив для себе переробку, як пріоритетну галузь економічного розвитку», – підкреслила Юлія Свириденко.

За її словами, невдовзі нашій країні знадобиться значна кількість металообробних верстатів та обладнання для виробництва будівельних матеріалів, також устаткування для відновлення зруйнованих підприємств та переробки сировини. Також зараз Україну цікавить налагодження виробництва продукції для заміщення імпорту з рф і білорусі. Мова йде про скло, папір, металургійну та хімічну продукцію, продукцію машинобудування, тощо.

Український уряд розглядає варіанти розробки спільних заходів стимулювання, які б зробили німецьке обладнання привабливим і доступним для українських промисловців. Відповідна програма могла б включати кредитування придбання устаткування для українського бізнесу від німецького ЕКА Euler Hermes або проєктне фінансування від німецького банку розвитку KfW, розширення програм страхування від воєнних ризиків та надання грантів від німецького уряду, який покривав би частину вартості обладнання для українського бізнесу.

«Вже зараз уряд ФРН надає інвестгарантії для 14 компаній, які працюють в Україні. Ми дякуємо за підтримку у цьому напрямку. Хочу закликати німецьких колег до ще більшої активізації надання кредитних гарантій та страхування ризиків німецьким компаніям, які хочуть вести бізнес в Україні», – закликала Юлія Свириденко.

Під час зустрічі також мова йшла і про розвиток енергетичної галузі України. Юлія Свириденко зазначила, що зараз у фокусі роботи Уряду України – ремонт і відновлення генерації мереж, створення запасів енергетичного обладнання, запчастин та палива, посилення захисту енергетичних об’єктів від обстрілів, діджиталізація та децентралізація енергетичного сектору, а також розмінування об’єктів критичної енергетичної інфраструктури.

Також вона подякувала уряду Німеччини за їхні внески до Фонду енергетичної підтримки України, який було створено для надання фінансової допомоги у відновленні критично важливої енергетичної інфраструктури країни, пошкодженої внаслідок російських атак, а також для забезпечення безперервної роботи енергетичного сектору. А також за оголошений канцлером ФРН Олафом Шольцом зимовий пакет допомоги Україні на €1,4 мільярда, який наразі готує Уряд Німеччини.

 

me.gov.ua