Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 15.03.2021

Україна спільно з Чорноморськими сусідами розвиватиме блакитну економіку

За останні 20 років Чорне море перетворилося на найбільш забруднене у Європі. Кількість сміття у його водах майже вдвічі більша, ніж у Середземному. Як боротися із засміченням та залучати інвестиції у розвиток блакитної економіки Чорноморського регіону говорили під час вебінару в рамках проекту “Блакитна програма для Чорного моря” регіонального проекту “Робимо Чорне море чистішим” Глобального екологічного фонду.

Як розповіла заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Ірина Ставчук, результати скринінгового моніторингу у рамках проекту EMBLAS продемонстрували – 83% сміття в Чорному морі складає пластик: PET-пляшки, упаковка, пластикові пакети. Щогодини Дунай та Дністер несуть в море від 6 до 50 одиниць відходів.

«Під час дослідження виявлено 124 хімічні сполуки, шкідливі для морської екосистеми і здоров’я людини. Серед них – пестициди, біоциди, фармацевтичні та побутові хімічні засоби, антипірени. Із позитивного, виявлено низку видів, які вважались вимерлими, від морського гребінця до білуги та осетра. Тож важливо діяти на національному та регіональному рівнях для збереження природних екосистем», – додала Ірина Ставчук.

Заступник Міністра поінформувала про кроки, які робить Україна, щоб досягти “доброго” екологічного стану моря:

  • впровадили Водну Рамкову Директиву ЄС, що реформує систему моніторингу і управління якістю водних ресурсів в Україні;
  • у Міндовкіллі розробили Морську природоохоронну стратегію;
  • спільно з Мінекономіки переглядаємо технічний регламент використання фосфатів у мийних засобах і посилення контролю дотримання відповідних норм;
  • працюємо над впровадженням Нітратної директиви в Україні;
  • на розгляді у Верховній Раді низка законопроектів, прийняття яких також важливе для досягнення доброго стану вод – “Про запобігання, зменшення та контроль забруднення, що виникає в результаті промислової діяльності”, “Про управління відходами”, “Про обмеження обігу пластикових пакетів”, “Про Смарагдову мережу”, “Про екологічний контроль”.
  • у планах – модернізація лабораторій, відповідальних за морський моніторинг.

Довідково

Проект BBSEA GEF спрямований на боротьбу із забрудненням моря та залучення інвестицій у розвиток Blue Economy в Чорноморському регіоні.

Захід організовано Cекретаріатом Організації Чорноморського Економічного Співробітництва у співпраці зі Світовим банком, Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України та Комісією з питань захисту Чорного моря від забруднення, а також Українським Національним Хабом Спільного морського порядку денного для Чорного моря.

Джерело: Урядовий портал.