Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 10.08.2020

Україна спільно з міжнародними партнерами реформуватиме вугільну галузь

Європейські держави та міжнародні фінансові організації можуть взяти участь у проектах, що будуть реалізовані в рамках реформи вугільної галузі та трансформації вугільних регіонів України.

Про це йшлося під час зустрічі представників Міністерства енергетики, Міністерства розвитку громад та територій і Верховної Ради із міжнародними партнерами, що відбулася у Міненерго.

Сторони обговорили напрями та перспективи співпраці у проведенні реформи вугільної галузі та трансформації вугільних регіонів України.

Ольга Буславець повідомила, що зараз команда Міністерства завершує підготовку Концепції та плану заходів стосовно реформування державних підприємств вугільної промисловості.

Вона наголосила, що обов’язково буде передбачено заходи із розв’язання невідкладних економічних та соціальних проблем галузі, які виникнуть у процесі трансформації.

«Пом’якшити наслідки можливо через комплексний підхід до питання, зокрема, використовуючи модель справедливої трансформації вугільних регіонів», – зазначила в.о. Міністра, додавши, що для України є дуже важливим досвід європейських країн, які успішно провели реформу.

Зараз Міненерго досліджує потреби ринку в енергетичному вугіллі та завершує розробку методології, за якою шахти будуть розділено на декілька категорій. В залежності від цього будуть оцінені перспективи подальшої долі вугледобувних підприємств.

Водночас в Міністерстві працюють над підготовкою пілотного проекту трансформації двох мономіст – на сході і на заході України. Міжнародні партнери висловили зацікавленість у цьому проекті і очікують від української сторони конкретні пропозиції щодо міст та критерії, за якими вони будуть відібрані.

«Я вважаю, що поєднання міжнародної технічної допомоги з інвестиціями та бюджетним фінансуванням є найкращим варіантом нашого співробітництва», – підсумувала Ольга Буславець.

Нагадаємо, очільниця Міністерства неодноразово наголошувала на необхідності комплексного підходу до трансформації вугільних регіонів України, з урахуванням економічних, екологічних та соціальних аспектів. Трансформація передбачатиме можливість розвитку іншого виробництва, створення нових робочих місць та перепрофілювання працівників вугледобувних підприємств тощо.

Джерело: Урядовий портал.