Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 13.12.2021

Україна стала менше купувати свинини за кордоном

Упродовж листопада Україна імпортувала 4,7 тис. тонн свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней (УКТ ЗЕД 0203). Це на 23%, або 1,4 тис. тонн менше ніж завезли за попередній місяць, повідомляють в аналітичному відділі Асоціації «Свинарі України» з посиланням на дані митної статистики ДМСУ.

Рівень імпортної активності послабила як цінова динаміка на внутрішньому ринку свинини, так і відносне «затишшя» у країнах ЄС, вважають в Асоціації «Свинарі України»:

«На середину листопада припав ціновий мінімум другої півріччя 2021-го, пов’язаний із сезонним спадом цін на ринку живця. Хоча вже у другій половині місяця котирування почали відновлюватися, вони не у повній мірі надолужили втрачені у жовтні позиції. Тож середня ціна листопада була на 6,7% нижчою за жовтневий показник. Водночас, ціни на свинину в країнах ЄС з кінця жовтня коливалися незначно у відповідь на збалансованішу ринкову ситуацію, тож зміна середньомісячної позначки не перевищила пари відсотків. Невідповідність цінової динаміки дещо знизила економічну привабливість завезення свинини з-за кордону».

Втім, не дивлячись на зменшення імпортного потоку у кінці осені, обсяги зовнішніх поставок м’яса свиней значно більші за ті, що фіксували до серпня цього року, додають аналітики галузевого об’єднання:

«Обсяг імпорту свинини за липень-листопад складає близько 24 тис. тонн, що перевищує річне надходження свинини з-за кордону в 2019-му. З іншого боку, готовність внутрішнього ринку поглинути більші обсяги як вітчизняної, так і імпортованої свинини свідчить про істотні резерви збільшення його ємності за сприятливих обставин», — відзначають в АСУ.

 

agronews.ua