Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 05.05.2023

Україна створює Держфонд декарбонізації та енергоефективної трансформації

Відповідний закон підписав президент Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає створення Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації. Про це йдеться в повідомленні на сторінці Держагенства з енергоефективності та енергозбереження.

«Закон дає «зелене» світло для створення в Україні спецфонду, який стане надійним і, що важливо, постійним джерелом фінансування численних проєктів і програм з енергоефективності у різних секторах економіки», – пояснила голова агентства Ганна Замазєєва.

За словами віцепрем’єра – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова, створення фонду – сигнал міжнародним партнерам, що Україна розвивається за європейськими принципами.

«В тому числі це стосується зменшення шкідливих викидів СО2 та інвестицій в енергоефективність. Такі кроки дадуть можливість для відновлення української економіки й розвитку громад», – наголосив він.

Як зауважується, Україна вперше за багато років впроваджує європейський принцип «забруднювач платить», як це передбачено Регламентом ЄС про управління енергетикою і кліматичними діями. Наповнення Фонду відбуватиметься коштом екологічного податку на викиди CO2 – його у першу чергу сплачуватимуть великі промпідприємства. Також планується залучення міжнародних кредитів і грантів. Отримані кошти збираються спрямувати на впровадження нових технологій, які дозволять зменшити викиди, а також на термомодернізацію будинків, соціальних об’єктів та інші проєкти.

Фонд запрацює з січня 2024 року. Його основними завданнями є :

  • підтримка держпрограм енергоефективності, альтернативних джерел енергії та декарбонізації;
  • залучення міжнародних кредитних коштів та грантів для реалізації інвестпроєктів;
  • надійна окупність і повернення іноземних інвестицій і фінансових зобов’язань.

Верховна Рада підтримала створення фонду 11 квітня 2023 року. Як тільки законопроєкт був ухвалений, Держенергоефективності разом із Мінвідновлення почали розробку механізмів використання коштів і роботу над створенням фінансових інструментів, що могли б стимулювати й декарбонізацію, і енергоефективність. Планується втілити різні підходи, які існують у світі: від «зелених» облігацій, Екопроєктів, «зеленого» кредитування до факторингу та лізингу.

Нагадаємо, що Україна використовує стандарти ЄС та інтегрується в єдиний ринок навіть попри війну, заявив заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка. За його словами, країна ставить перед собою амбітну мету забезпечити повну інтеграцію до єдиного ринку ще до отримання членства в ЄС.

 

gmk.center