Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 13.10.2020

Україна та Ісламська Республіка Афганістан відкривають нову сторінку у розвитку економічних відносин між країнами

Віце-прем’єр-міністр України – Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський провів офіційну зустріч з Надзвичайним та Повноважним Послом Ісламської Республіки Афганістан Валієм Монаваром.

Під час заходу обговорювалися питання поточного стану відносин між країнами та перспектив їх розвитку в майбутньому. Було наголошено на необхідності поглиблення двосторонньої співпраці та нарощування об’єму товарообігу між державами.

Як зазначив Надзвичайний та Повноважний Посол Ісламської Республіки Афганістан Валі Монавар, сьогодні як з боку керівництва Афганістану, так і України є взаємний інтерес до розвитку економічних відносин за різними напрямками.

«Афганістан хотів би відкрити нову сторінку у співробітництві між країнами. Наразі важливими напрямками двосторонньої взаємодії є освіта, енергетика та військово-технічна співпраця», – зазначив Валі Монавар.

Також Посол підкреслив, що офіційний розмір товарообігу між країнами потрібно збільшувати та запевнив, що це є важливим завданням його місії в Україні.

Своєю чергою Олег Уруський наголосив: «Україна на сьогодні готова поглиблювати відносини з Афганістаном. Для цього є політична воля і значний потенціал для співробітництва. Звичайно поточний офіційний рівень товарообігу між країнами є недостатнім. Ми маємо ставити перед собою більш амбітні завдання і досягнення ще більш високих показників співпраці».

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Сергій Тарута, який перебував на зустрічі, підкреслив: «Афганістан на сьогодні демонструє певну стабільність і це відкриває більш широку смугу можливостей для розвитку двосторонніх відносин. Нещодавно між Торгово-промисловими палатами (ТПП) обох країн було підписано угоду, яка передбачає створення Торгового дому. Цей механізм сприятиме розвитку економічних відносин між країнами і переходу до укладення конкретних договорів. Є потенціал до взаємодії у військовій сфері, в енергетиці та будівництві інфраструктурних об’єктів».

Також Віце-прем’єр-міністр Олег Уруський зазначив: «Наша команда готова до сприяння розвитку двосторонніх відносин між країнами. Досягнення домовленостей в рамках ТПП – це добрий знак. Водночас розраховуємо, що створення Експортно-кредитного агентства, над чим зараз працює Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України, ще більше сприятиме поглибленню співробітництва між країнами».

Своєю чергою Надзвичайний та Повноважний Посол Ісламської Республіки Афганістан Валі Монавар підкреслив: «Я б хотів наголосити, якщо раніше мова йшла про надання військово-технічної допомоги Афганістану, то сьогодні керівництво країни націлено на поглибленні співпраці в напрямку конкретних двосторонніх проектів».

Під час переговорів учасники зустрічі дійшли згоди щодо необхідності організації двосторонніх робочих візитів відповідних делегацій задля визначення конкретних напрямків співпраці між країнами.

Джерело: Урядовий портал.