Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 20.11.2020

Україна та Іспанія розглянули потенціал «зеленого» переходу та перспективи спільних проектів у сфері енергоефективності і декарбонізації

Перспективи співпраці України та Іспанії у сфері енергоефективності та «чистої» енергетики – тема круглого столу, ініційованого Посольством України в Іспанії у рамках тижневого бізнес-марафону.

В обговоренні взяли участь заступник Міністра енергетики України з питань європейської інтеграції Ярослав Демченков, радник в.о. Міністра енергетики України Юлія Рибак, т.в.о. Голови Держенергоефективності Костянтин Гура, Посол України в Іспанії Сергій Погорельцев, провідні іспанські компанії енергетичного сектору.

Під час виступу Костянтин Гура наголосив на важливості для України сталого розвитку і декарбонізації економіки: «Наша економіка – одна з найбільш енергоємних у світі. Водночас є значний потенціал енергозбереження, який потрібно використовувати. Це широке поле для потенційних проектів».

«Ми також керуємося міжнародними зобов’язаннями та готуємося до Європейського зеленого курсу.  Україна планує фокусуватися на низьковуглецевому розвитку, підвищуючи енергоефективність та розбудовуючи «чисту» енергетику», – повідомив Костянтин  Гура та окреслив підготовлені з Міненерго ініціативи у різних секторах (нову 5-річну програму з енергоефективності, Фонд декарбонізації, законопроекти для відновлення енергосервісу, активізації біоенергетики та інші).

Усі ініціативи дозволять активізувати широке впровадження проектів, які матимуть енергоефективний та екологічний ефекти. Це, у свою чергу, сприятиме розвитку ринку відповідного обладнання, матеріалів, послуг тощо.

«За оцінками IFC, ринок «зеленого» фінансування може залучити до 70 млрд євро до 2030 року», – підкреслив Костянтин Гура.

Окрему увагу було приділено перспективам водневої енергетики в Україні, необхідним крокам для розвитку цього сектору та співпраці з ЄС. Наразі Міненерго спільно з Держенергоефективності активно співпрацює з UNЕCE щодо розробки дорожньої карти для розвитку виробництва та використання водню в Україні із врахуванням міжнародного досвіду та стандартів.

Іспанські компанії мали змогу ознайомитися з найбільш перспективними в Україні проектами у сфері «чистої» енергетики, виробництва і транспортування водню.

Джерело: Урядовий портал.