Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 22.07.2021

Україна та Литва будуть співпрацювати щодо запровадження прозорого та конкурентного ринку торгівлі твердого біопалива

Україна та Литва продовжують тісну співпрацю у біоенергетиці і розпочинають новий проект «Оцифрування сектору централізованого опалення України».

З нагоди відкриття проекту відбувся вебінар за участю Міністра енергетики Литви Дайнюса Крейвіса, заступника Міністра енергетики України Юлії Підкоморної, в.о. Голови Держенергоефективності Костянтина Гури, голови правління БАУ Георгія Гелетухи, литовської та української бізнес-спільноти.

«У секторі теплопостачання Литви відбулися колосальні трансформації, які супроводжувалися розвитком конкурентного ринку місцевих видів палива. У результаті частка біомаси у централізованому теплопостачанні зросла із 30% до близько 80%. Водночас ціни на теплову енергію зменшилися майже на 40%. Це реальна історія успіху, якою ми хочемо поділитися з Україною», – повідомив Міністр енергетики Литви Дайнюс Крейвіс та додав, що такого прогресу Литві вдалося досягти завдяки запуску біопаливної біржі Baltpool.

На важливості двосторонньої співпраці наголосила заступник Міністра енергетики України Юлія Підкоморна.

Крім цього, Юлія Підкоморна нагадала, що у 2020 році загальне споживання газу в Україні склало 28,2 млрд м3. Близько 50% від цієї кількості було імпортовано більш ніж на 2 млрд доларів. При цьому, Україна має значний потенціал, щоб замістити газ біопаливом.

Наприклад, в Україні щорічно утворюється близько 94 млн тонн відходів сільського господарства. З них близько 34 млн тонн – це частка, яку можна використовувати в енергетичному секторі. Потенціал заміщення природного газу із відходів сільського господарства складає 9,3 млрд м3.

За даними Держенергоефективності, за останні 6 років в Україні було введено понад 2,4 ГВт потужностей на біомасі. Цього вдалось досягти завдяки створенню дієвого державного механізму стимулювання розвитку біоенергетики, а саме – введення тарифу на теплову енергію з біомаси на рівні 90% від тарифу на теплову енергію з природного газу.

Водночас, курс біоенергетики потребує ефективних механізмів  для створення конкурентного ринку біопалива.

Тому Міненерго спільно з Держенергоефективності розроблено законопроект щодо розвитку ринку твердих біопалив. В його основі – саме досвід Литви. Законопроектом передбачається створення ринкового механізму – єдиної системи електронної торгівлі біопаливом. Наразі законопроект готується до внесення на розгляд Уряду.

«Литва, безумовно, є одним з лідерів виробництва теплової енергії з альтернативних видів палива. До 80% теплової енергії у Литві виробляється саме з біомаси. Саме тому досвід Литви у запровадженні біопаливної біржі є особливо цікавим та корисним для України. І цей досвід вже покладено в основу законопроєкту щодо торгівлі твердим біопаливом в Україні», – повідомив Костянтин Гура, в.о. Голови Держенергоефективності.

Костянтина Гура також звернув увагу на низку інших законопроектів, які також розроблено для активізації української біоенергетики, а саме – щодо розвитку ринку біометану, щодо вирощування енергетичних рослин, щодо використання рідких біопалив, щодо встановлення нульової ставки податку на СО₂ для біопалива.

У рамках проекту Литовська біопаливна біржа «Baltpool» розкриє секрети своєї роботи, консультуватиме щодо розвитку української біоенергетики, проводитиме фахові тренінги щодо оцифрування ринку біоенергетики в Литві. Біоенергетична асоціація України (UABIO) є ключовим партнером проекту.

kmu.gov.ua