Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 06.07.2023

Україна та Польща напрацьовують план на наступні місяці щодо активізації інвестицій в український бізнес, – Тарас Качка

Розвиток малого та середнього бізнесу, в тому числі у співпраці з країнами-партнерами, є одним із пріоритетів швидкого відновлення України. Питання щодо заохочення інвестицій в українську економіку та фінансову підтримку бізнесу обговорили заступник Міністра економіки України – Торговий представник України Тарас Качка з Ядвігою Емілєвіч, Урядовою уповноваженою з питань польсько-українського співробітництва в сфері розвитку.

Зустріч відбулася 5 липня. До складу польської делегації доєдналися Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцкі, керівництво Урядової Агенції Стратегічних Резервів, а також Корпорації зі страхування експортних кредитів та представники Польської Агенції інвестицій і торгівлі.

«Швидке відновлення та ефективний розвиток бізнесу, підтримка у пошуку нових бізнес-контактів, диверсифікація виробництва та вихід на нові ринки збуту – на цьому, зокрема, зосереджена увага Мінекономіки. Ми з нашими польськими партнерами працюємо над залученням інвестицій в український бізнес для його відновлення, в тому числі, з боку польських та українських фондів розвитку підприємництва. Важливою складовою цього процесу може стати страхування воєнних ризиків з боку KUKE – Експортно-кредитного агентства Польщі», – зазначив Тарас Качка.

Заступник Міністра додав, що приватні інвестиції стануть основою реконструкції та відновлення України. Проте, важливо почати інвестувати в Україну зараз, не чекаючи закінчення війни. Страхування воєнних ризиків дасть можливість іноземним інвесторам розпочати кооперацію з українським бізнесом та працювати над відновленням України.

Так, KUKE є офіційним експортно-кредитним агентством Польщі. Корпорація уповноважена надавати експортне страхування польським компаніям за підтримки Державного казначейства.

Також сторони обговорили питання спрощення ведення бізнесу в Україні та в Польщі для фірм обох країн. Зокрема, йшлося про законодавство у сфері публічних закупівель. Сторони обговорили план на наступні місяці щодо того, як заохотити активізацію бізнесу і економічних зв’язків вже зараз, не чекаючи завершення бойових дій.

Уряд України, в свою чергу, визначив п’ять пріоритетів для швидкого відновлення – енергетика, пошкоджене житло, критична інфраструктура, розмінування та розвиток малого і середнього бізнесу. Зокрема, на Конференції з відновлення України – 2023 у Лондоні були представлені інвестиційні можливості України та державні інструменти стимулювання інвестицій. Українська сторона розраховує на вагомий внесок Польщі у відбудову України, зокрема, у відновлення Харківської області, де триває розмінування та активне відновлення критичної та соціальної інфраструктури.

 

me.gov.ua