Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 21.10.2020

Україна та Сербія створять промислові горіхові сади нового покоління

Тривалий досвід використання промислових садів у країнах Балканського півострова, зокрема в Сербії, створених на основі фундука на ведмежому горісі, переконливо свідчать про більшу рентабельність ніж класичні сади, створені з кореневласного фундука. Тож українські горіховоди вже співпрацюють із сербськими колегами для створення високопродуктивних промислових садів в Україні. Про це повідомляє Українська горіхова асоціація, пише agronews.ua.

Більше 30 років в Україні вивчає цей напрямок канд.с.-г.наук, М. В. Матвієнко. Висновок відомого науковця, лауреата премії Л. П. Симиренко за роки наукової та практичної діяльності тільки один: розвиток промислових садів, створених на основі фундука на деревовидних підщепах (зокрема на ведмежому горісі) – прогресивний напрямок сучасного і майбутнього фундуківництва. Ці сади більш врожайні та імунностійкі, вирощуються практично без поливу.

Але великого досвіду створення промислових садів такого рівня в Україні немає.

Після зустрічі з М.В.Матівієнко, робоча група Української горіхової асоціації у складі фахівців канд.с-г.наук Зеленько О. А., М. Самарьскої відвідала селекціонера О. К. Пономаренко (відомого в Україні зареєстрованими власними сортами горіха), який також впевнений в перспективі промислових садів фундука на ведмежому горісі.

Сьогодні сади фундука на ведмежому горісі створюються тільки на аматорському рівні, підтверджують садівники-практики О. І. Гелеватий, К. Бариба, та інші, в садах яких побували фахівці Горіхової асоціації, вивчаючі це питання.

Для вивчення досвіду вирощування саджанців фундука на ведмежому горісі, експлуатації промислових садів, їх продуктивності, догляду за ними в Республіці Сербія побувала робоча група Української горіхової асоціації.

Чисельність популяцій ліщини деревовидної невисока. Заради красивої міцної деревини цей вид хижацьки вирубували ще в дореволюційні часи і лише здатність рости в важкодоступних гірських ущелинах врятувала його від повного винищення. Плантації ведмежого горіху зберіглися ще на Балканському півострові. Тому в Україні лиш де-не-де ростуть нечисленні алеї і посадки з деревами ведмежого горіха, які, в основному, потрапили до нас з Кавказу.

Ведмежий горіх – найкраща підщепа для промислового фундука. Він дає змогу підвищити врожайність і довговічність насаджень, а також поширити ареал промислового вирощування в регіони з більш суворими кліматичними умовами. До того ж, рослини фундука, щеплені на ведмежий горіх, чудово приживаються і не виявляють жодних ознак несумісності. Ліщина деревоподібна володіє підвищеною врожайністю, морозостійкістю, посухостійкістю, невибагливістю.

Ведмежий горіх як підщепа не дає кореневищної порослі, яка характерна для кореневласних фундуків, тому відпадає щорічна операція по видаленню порослі, відпадає потреба в значних грошових і трудових ресурсах для проведення цієї операції. Крім цього, відсутність кореневої порослі та потребі в її живленні впливає на швидко плідність фундука.

Промисловий сад фундука на ведмежому горіху в порівнянні з кореневласним фундуком тільки в перші роки посадки саду для приживлення саджанців потребує поливу, в подальшому їх кількість значно зменшують, або зовсім не поливають.

Оглянуті в Сербії промислові сади різного віку свідчать, що в стадії промислового збору середня врожайність складає 3,5 т/ га, максимальна 5,5 т/ га.

Наразі новітні сади фундука мають намір висаджувати і в Україні.