Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 10.09.2020

Україна та Східне партнерство перебуватимуть у центрі уваги під час головування Португалії у Раді ЄС

Уході робочого візиту до Португалії Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся з міністром закордонних справ Португальської Республіки Аугушту Сантуш Сілвою.

Глава МЗС України подякував колезі за готовність офіційного Лісабона підтримувати Україну і Східне партнерство у центрі уваги Португальського головування у Раді ЄС, яке розпочнеться у січні 2021 року. Він додав, що Східне партнерство потребує нового структурування та амбітного підходу, зокрема, диференційованого ставлення до трьох асоційованих країн: України, Грузії та Молдови.

Міністри погодили графік розвитку політичного діалогу. Глава МЗС України запросив португальського колегу відвідати Україну з візитом.

Дмитро Кулеба поінформував португальську сторону про безпекову ситуацію на сході України, нещодавнє порушення російською стороною режиму повного та всеохопного припинення вогню, яке призвело до поранень та загибелі українських військовослужбовців.

Співрозмовники приділили особливу увагу стимулюванню торгівлі в умовах пандемії. Вони обговорили реалізацію спільних проектів у сфері високих технологій, участь португальського бізнесу у приватизації в Україні та освоєнні космосу.

Окрему увагу приділили забезпеченню прав та культурно-освітніх потреб української громади Португалії. За словами Дмитра Кулеби, численна інтегрована в португальське суспільство українська громада робить важливий внесок у зближення двох держав.

Міністр окремо подякував португальській стороні за надання військової амуніції Збройним Силам України та висловив вдячність за рішення Міністерства оборони Португалії прийняти на лікування чотирьох українських воїнів, які дістали поранення, захищаючи Україну від російської агресії. Міністри домовилися надалі зміцнювати співробітництво в оборонній сфері.

Сторони також підписали Дорожню карту українсько-португальських відносин на 2020-2022 роки.

Глава МЗС України висловив сподівання на повне та неупереджене розслідування обставин смерті у березні 2020 року в аеропорту Лісабона громадянина України і притягнення до відповідальності винних у його загибелі.

Португальський колега запевнив у відданості Португалії повному та неупередженому розслідуванню трагедії і досягненню справедливості та повідомив, що суд у справі має відбутися вже найближчим часом.

Джерело: Урядовий портал.