Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 22.04.2024

Україна торік експортувала понад 1 млн тонн цементу

За 2023 рік з України було експортовано понад 1,2 млн тонн цементу, що свідчить про якість продукту і відповідну спроможність до конкурування на міжнародному ринку. Про це повідомив голова асоціації “Укрцемент” Павло Качур на конференції про потреби відбудови, передає МінПром.

“Тут варто говорити про важливість популяризації українського продукту, адже тривалий час в нашому інфопросторі поширювалася думка, що вітчизняний цемент є в рази гіршим за якістю та поступається в ціні перед імпортним, хоча це неправда і ми намагаємося довести це”, – запевнив Качур.

За словами експерта, в часи активної відбудови споживання бетону українцями зросте до 12,5 млн тонн, до чого вітчизняне виробництво варто підготувати. Адже через російські обстріли багато заводів були пошкоджені частково чи повністю.

“Зокрема, мова йде про будівництво клінкерних печей, яке має збільшити спроможність виготовлення цементу на понад 2,4 млн тонн. А саме будівництво таких споруджень триватиме не більше 1,5 року”, – запевнив голова асоціації.

Серед важливих заходів – модернізація великих виробництв, зокрема у дієздатний стан планують повернути заводи в Балаклеї та Краматорську.

“Модернізація таких виробництв і їх вихід на ринок значно дешевші, ніж будівництва нових. Такі проєкти в часі займатимуть до 3 років, вони є більш складними, проте призведуть до хороших результатів”, – підкреслив Качур.

Третім етапом виділяють будівництво нових цементних заводів. За словами експерта, Україна має родовища сировини для виписку цементу. Тож, за умови, якщо країна матиме динаміку зі споживання цементу, асоціація одразу буде готова розпочати переговори з міжнародними інвесторами щодо будівництва нових заводів з нуля.

Як повідомлялося, український ринок цементу, що показав спад у 2023 році, може відновитися до довоєнних показників до 2026 року, при цьому ємність ринку зросте до 53 млрд грн.

 

minprom.ua