В Україні зростають обсяги виробництва ягід та кісточкових. За деякими позиціями у цьому сегменті країна навіть займає провідне місце на світовому ринку. Так, за обсягами виробництва вишні та смородини ми – на третьому місці у світі, повідомляє УКАБ, пише agronews.ua.
Коли йдеться про вишню, тут Україну випереджають Росія та Туреччина, а коли йдеться про смородину – Росія та Польща. Що ж до ситуації з іншими плодово-ягідними культурами, то за обсягами виробництва малини Україна займає сьоме місце у світі. Лідери в цій категорії – Росія, Мексика та Сербія. А за обсягами виробництва черешні – ми на дев’ятому місці у світі. Тут світове лідерство належить Туреччині, США та Чилі.
У списку світових виробників лохини Україна на тринадцятому місці, а серед переліку найбільших виробників суниці садової – на двадцятому.
“Для деяких ягід високе місце України в рейтингу найбільших країн-виробників обумовлене територіальною приналежністю та традиціям. В першу чергу це стосується смородини та вишні. Однак навіть для ягід зі світовим визнанням (полуниця, лохина) Україна впевнено займає вагоме місце в світовому виробництві”, – зазначила Світлана Литвин, аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).