Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 06.07.2023

Україна втратила елеваторні потужності обсягом 8 млн тонн одночасного зберігання

Станом на 1 липня 2023 р. в Україні обсяг елеваторних потужностей в робочому стані зменшився з довоєнних 57 млн тонн до 44 млн тонн одночасного зберігання. Тобто внаслідок окупації, обстрілів та підтоплення втрачено потужності обсягом 8 млн тонн одночасного зберігання зерна, – повідомив Elevatorist.com після вивчення даних Карти елеваторів сайту та інформації про руйнування зерносховищ з відкритих джерел.

Найбільші втрати елеваторних потужностей зафіксовані у південних областях:

  • Миколаївська – 1832,5 тис. тонн,
  • Запорізька – 1828,7 тис. тонн,
  • Херсонська – 1686,5 тис. тонн.

Водночас варто зазначити, що на Дунаї іде активне будівництво терміналів для забезпечення аграрного експорту України. Вздовж українського узбережжя Дунаю будуються водночас 12 терміналів, які суттєво збільшать потужності портів.

Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Юрій Васьков повідомив виданню USM, що зараз будівництво нових терміналів відбувається за прийнятим торік спрощеним законом. А місцеві органи влади готові виділяти земельні ділянки під будівництво.

«Наразі багато учасників аграрного бізнесу інвестують у логістичну інфраструктуру Дунаю, оскільки наявні потужності для зберігання та експорту зерна недостатні. Так, Нібулон будує новий термінал в Ізмаїлі, Кернел придбав річковий термінал «Дунай Пром Агро» в порту Рені. Розбудовою інфраструктури займаються також УДП, «Аскет-Шиппінг», Danube Logistics Group, тощо», – розповів Васьков.

Нагадаємо, що Кернел планує до кінця 2023 року побудувати новий перевантажувальний термінал «Девелопмент Рені Термінал» у морському порту Рені, що дозволить компанії збільшити обсяги експорту до 600 тис т на рік.

 

graintrade.com.ua