Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 29.01.2020

Україна виконала своє домашнє завдання для “промислового безвізу” і очікує попередню оціночну місію ЄС

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук зустрівся з Високим представником ЄС з зовнішніх справ та безпекової політики Жозепом Боррелем під час свого візиту до Брюсселя, де він головуватиме на шостому засіданні Ради асоціації Україна–ЄС.

Під час зустрічі сторони обговорили цілі та пріоритети порядку денного співпраці України та ЄС.

Серед топ-пріоритетів йшлося про промисловий безвіз (Угоду про відповідність та прийнятність промислової продукції – Угоду ACAA). Прем’єр-міністр України зауважив: «Україна у повному обсязі виконала домашнє завдання для початку переговорів щодо промислового безвізу. Останнім був закон про зменшення тиску на бізнес з боку органів ринкового нагляду. Парламент ухвалив його ще в грудні, а 26 березня він набуде чинності. Ми розраховуємо, що ЄС найближчим часом направить до України попередню оціночну місію для оцінки готовності інфраструктури та законодавства України до початку перемовин і подальшого підписання Угоди АСАА».

Сторони також обговорили механізм впровадження оновленого Додатку XXVII до енергетичного розділу Угоди про асоціацію. Олексій Гончарук привітав згоду сторони ЄС надати керівні принципи його імплементації. За словами Прем’єр-міністра, це відкриває для України шлях до статусу повноправного учасника внутрішнього ринку газу та електрики Євросоюзу –  із дотриманням тих самих умов, які поширюються на країни-члени ЄС.

Однією з тем зустрічі стала подальша інтеграція України в Єдиний цифровий ринок ЄС. Олексій Гончарук та Жозеп Боррель обговорили кроки, які необхідно здійснити після завершення роботи оціночної місії ЄС в Україні у лютому 2020 року, і які мають бути внесені в Додаток 17-2 Угоди про асоціацію. У подальшому ці кроки мають бути відображені у спільному плані дій, який визначатиме також додаткові форми взаємодії України та ЄС (на додачу до Угоди про асоціацію) у рамках Єдиного цифрового ринку.

Насамкінець, глава українського Уряду наголосив: «Ми прагнемо посилити співпрацю з ЄС у рамках Східного партнерства. Насамперед, ідеться про реалізацію конкретних проектів, які принесуть відчутні позитивні зміни для громадян України, нададуть нові можливості для бізнесу. Україна, як і Грузія та Молдова, готові до поглиблення секторальної інтеграції з ЄС у сферах енергетики, торгівлі, цифрової економіки, митниці та безпекової співпраці. Запропонована ініціатива «Стратегія тріо» могла би стати інструментом посилення Східного партнерства. Вона виділяє з усіх країн цього формату саме асоційованих партнерів – Україну, Грузію та Молдову – які мають більш амбітний порядок денний з ЄС».

Джерело: Урядовий портал.