Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 27.06.2023

Україна за рік продала вершкового масла на $9,4 млрд

Експортні продажі українського вершкового масла на глобальному ринку за рік збільшились до показника у $9,4 млрд. Про це повідомили в Українській асоціації аграрного експорту.

У 2021 році показник експортних продажів українського вершкового масла складав $7,7 млрд. За останній рік у кількісному виразі загалом продали на міжнародному ринку більше 1,5 млн тонн цього продукту.

У 2022 році перелік найбільших постачальників вершкового масла увійшли:

  • Нова Зеландія – 266 тис. тонн,
  • Нідерланди – 250 тис. тонн,
  • Ірландія – 235 тис. тонн.

Серед інших країн – лідерів за цим показником слід згадати Бельгію, Німеччину, Францію, Польщу, США, Данію та Велику Британію. Україна теж активно експортує вершкове масло.

За 2022 рік Україна експортувала 12,6 тис. тонн цього продукту. Вона зайняла 13 місце світового рейтингу. За період січня – травня 2023 року Україна встигла продати на зовнішні ринки близько 4 тис. тонн молочних паст та вершкового масла. Загальна вартість цих продажів склала більше $21 млн.

Серед основних покупців українського вершкового масла слід зазначити Молдову, Азербайджан та Ізраїль. За підрахунками експертів, саме ці країни забезпечили більше 60% доходу експортерам зазначеного продукту.

Як писав AgroPolit.com, Євросоюз погодив виділення 100 млн євро фермерам п’яти країн. Також Угорщина хоче відкрити додаткові морські шляхи для українського аграрного експорту.

 

agropolit.com