Україна у 2021/2022 маркетинговому році (МР, вересень-серпень) виробила 1,4 млн тонн цукру, що повністю перекриває внутрішній попит обсягом 1,2 млн тонн, тому перевищення виробництва над споживанням унеможливлює дефіцит цієї продукції в країні, повідомляється на фейсбук-сторінці асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” (УКАБ) у п’ятницю.
“У 2021/2022 МР вироблено 1,4 млн тонн цукру, що на 44% перевищує показник попереднього року. Виробленого цукру вистачить, щоб спокійно й навіть із запасом перекрити річну потребу України в цукрі. А з урахуванням того фактору, що частина населення України тимчасово виїхала за кордон, то й фонд споживання також зменшився і, відповідно, перехідний залишок збільшується”, – уточнила УКАБ.
В асоціації нагадали, що під час посівної кампанії в Україні станом на 2 червня цукровими буряками вже засіяно 181 тис. га, що становить 80% від посівних площ попереднього року. Крім того, вже за чотири місяці розпочнеться новий сезон цукроваріння для забезпечення потреб українців наступного року.
За даними УКАБ, в умовах російського військового вторгнення в Україні спостерігається ажіотажний попит на базові продукти харчування. Кожна сім’я намагається створити запас продукції не на один місяць, побоюючись нестачі продуктів харчування та можливого зростання цін. У свою чергу підвищений попит може призвести до зростання цін.
Як повідомлялося, низка країн заборонила експорт цукру для забезпечення власних потреб. У травні 2022 року обмеження на його вивезення запровадили Індія, Казахстан і Киргизстан, у квітні – Білорусь, у березні – РФ.
ua.interfax.com.ua