Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою

Бізнес-плани для перспективного та стабільного бізнесу.               14 червня 2021 року підписано меморандум про співробітництво між ДП “Держзовнішінформ” та Держмитслужбою
Опубліковано 16.10.2020

Українська делегація в Німеччині представила проектний портфель потенційних проектів для вироблення водню

Питання розвитку водневої енергетики та в цьому контексті перспективи використання інфраструктури газотранспортної системи України зараз на порядку денному у зв’язку із значними змінами в економічній та енергетичній сферах, а також розвитком водневих технологій у країнах ЄС.

У промисловості Німеччини вже зараз є попит на водень, і Україна розглядається як можливий постачальник водню. Наразі німецькі компанії тестують технології вироблення водню та оптимізації процесів.

В.о. Міністра енергетики Ольга Буславець представила проектний портфель потенційних проектів виробництва водню, які можуть стати спільними пілотними проектами у поєднанні двох технологій – відновлюваної енергетики та виробництва водню.

Ольга Буславець зазначила, що Україна та Німеччина вже розпочали діалог щодо інтеграції водневих технологій в енергетичну систему України в рамках ” Ініціативи зеленого водню для Європейського Зеленого курсу 2×40 ГВт”.

«У найкоротші терміни ми маємо провести консультації та визначити спільно із Німеччиною основні пріоритетні пілотні проекти, які можуть бути реалізовані в рамках зазначеної програми, та розробити механізми їх реалізації із визначенням джерел можливого фінансування», – зазначила в.о. Міністра.

Зокрема, для забезпечення транспортування відновлюваного водню до ЄС можливо використовувати і потужності української ГТС. Це питання має бути додатково опрацьоване разом з експертами ЄС для визначення відповідних маршрутів та комплексу заходів щодо забезпечення надійності та безпеки роботи ГТС із новим енергоносієм.

Ольга Буславець запросила німецькі компанії, в яких є досвід роботи з воднем по всьому ланцюжку створення вартості, об’єднатись із надійними українськими промисловими партнерами для реалізації перших пілотних проектів в Україні.

«Ми сподіваємось на результативну співпрацю з Німецькою стороною та залучення допомоги при здійсненні ключових заходів з розвитку та інтеграції водневих технологій, що, зокрема, включатиме як розробку водневої концепції, так і реалізацію обраних пілотних проектів», – наголосила в.о. Міністра.

Також Ольга Буславець окреслила головні завдання:

• по-перше, значну увагу найближчим часом буде приділено розробці водневої концепції та прийняттю нормативно-правової бази для забезпечення функціонування галузі водневої енергетики України та апроксимації законодавства до вимог міжнародного права в цій сфері;

• по-друге, важливим є питання впровадження в Україні системи стандартизації в галузі водневої енергетики, розробленої на базі міжнародно встановлених стандартів та норм для цього виду палива, а також створення системи метрологічного та сертифікаційного забезпечення.

• по-третє, Україна потребує допомоги в розробці вимог та заходів щодо безпеки в процесі виробництва, зберігання, транспортування та споживання водню з урахуванням сучасних технологій провідних країн ЕС.

«Діалог щодо водневих проектів з компаніями, які є потенційними кінцевими споживачами водню – це відкриття для України можливості з подальшого розвитку відновлюваної енергетики та формування внутрішнього ринку водню. Паралельно дуже важливий процес з формування законодавчої бази для розроблення та стандартизації всього виробничого процесу, це реалії сьогодення», – сказав Олександр Рєпкін, голова робочої групи Експертної ради Міненерго – член делегації.

Сьогодні також делегація України відвідала німецький концерн Thyssenkrupp, який, будучи найбільшим споживачем природного газу, декларує заміщення власного виробництва природного газу в еквіваленті 2 млн тонн водню, що дозволить найбільшому виробнику сталі стати абсолютно кліматично нейтральним у короткостроковій перспективі.

Починаючи з наступного року, підприємство планує вводити в експлуатацію по 1 Гвт встановленої потужності електролізерів. Скорочення викидів СО2 є метою концерну. Заміщення традиційних джерел енергії відновлюваними та, зокрема, воднем є амбітним завданням підприємства.

Нагадаємо, Міненерго вже розробляє дорожню карту водневої енергетики та планує розпочати роботу над концепцію розвитку водневої енергетики України до 2050 року. У рамках Експертної Ради при Міністерстві вже створено відповідну Робочу групу (з розвитку водневої енергетики), до якої увійшли основні експерти водневої галузі та представники бізнес середовища.

Джерело: Урядовий портал.